Arla Foods hæver mælkeprisen

Stigende verdensmarkedspriser på mælkeprodukter får EU til at droppe eksportstøtten. Det koster mejerierne mange mio. kr., så nu skal forbrugerne betale mere.

Mælkeprodukterne i butikkernes kølediske bliver dyrere efter, at EU torsdag besluttede straks at afskaffe al eksportstøtte på alle mejeriprodukter.

Danske mejerier fik 472 mio. kr. i eksportstøtte i 2006. I år bliver eksportstøtten på bare 110 mio. kr., oplyser Mejeriforeningen.

»Det betyder naturligvis et betydeligt tab for os. Vi har derfor kun et valg, og det er omgående at sætte priserne op,« siger Arla Foods' viceadm. direktør Andreas Lundby.

Eksportstøtten droppes på grund af international mangel på mejeriprodukter og en tilsvarende stigning i verdensmarkedspriserne. Prisstigningerne bliver en realitet for forbrugeren i løbet af to til fire uger.Mangel på produkter
Bag beslutningen om at droppe eksportstøtten står EU's forvaltningskomité. Årsagen er mangel på mejeriprodukter på verdensmarkedet. Bl.a. er Australien ramt af tørke og Sydamerika af oversvømmelser. Samtidig stiger efterspørgslen hele tiden i Asien. Derfor er verdensmarkedets priser de seneste par år presset i vejret.

»Prisudviklingen er imidlertid ikke på niveau med den eksportstøtte, som nu forsvinder. Derfor vil der nu forekomme prisstigninger på markedet, og det vil kunne ses inden for to til fire uger,« siger Andreas Lundby.

Arla Foods har formelt endnu ikke har taget beslutning om at hæve priserne, men det vil ske hurtigt.

/ritzau/

BRANCHENYT
Læs også