Spænding om Falck-resultat

Resultatet af urafstemningen blandt landets falckreddere, som afsløres i eftermiddag, er fuldstændig uforudsigeligt. Et nej er langt fra utænkeligt.

side 5• Falckredderne har talt. I eftermiddag tælles stemmerne sammen, og kl. 15 ligger det fast, om redderne har accepteret Falck-forliget, eller om strejken skal fortsætte. Og der er lagt op til en gyser.

Fællestillidsmand hos Reddernes Faglige Klub i København, Frank Johansson, vurderer, at et nej er lige så sandsynligt som et ja.

»Jeg er meget spændt. Det er helt åbent, og jeg tør ikke spå om det endelige resultat,« siger han.

Fællestillidsmanden mener, at Falcks opførsel efter indgåelsen af forliget har flyttet mange redderes kryds fra ja til nej.

Da begyndte Falck nemlig igen at bruge underleverandører til at løse de konfliktramte opgaver.

»Det har påvirket mange reddere, at Falck antydede, at der nu var der normaltilstande, og at de kunne bruge underleverandører igen. Alene det har gjort, at mange reddere er blevet meget negative,« siger han.

Også sekretær i Reddernes Landsklub Ebbe Vang betegner udfaldet af urafstemningen som åbent.

Uroen ulmer
»Der er ingen indikationer i hverken den ene eller den anden retning. Vi har ingen fornemmelse af, hvor det bærer hen. Det er usædvanligt,« siger han og påpeger, at han har hørt vidt forskellige meldinger fra tillidsmændene på Falck-stationerne.

Arbejdsmarkedsforsker Jesper Due, Københavns Universitet, vurderer ligeledes, at de seneste par ugers uro efter indgåelsen af forliget kan have flyttet stemmer.

»Resultatet står åbent. Der har været så meget bøvl på det seneste, og fordi der generelt er modstand i transportgruppen hos 3F, ville det ikke undre mig, hvis det bliver et nej,« siger han.

Falck forberedt på nej
Arbejdsgiveren Falck er lidt mere fortrøstningsfuld end modparterne på lønmodtagersiden.

»Vi håber, at redderne stemmer ja, men vi er forberedte på, at det kan blive et nej,« lyder det fra kommunikationsdirektør Louis Honoré. Han mener, at Falck ikke har handlet forkert ved at benytte sig af underleverandører, efter forliget kom på plads.

»Det eneste rigtige at gøre over for både kunder og medarbejdere er at sørge for, at kunderne har så gode betingelser som muligt i den uheldige situation. Jo bedre vi hjælper kunderne, jo bedre sikrer vi også, at vi ikke mister arbejdspladser i løbet af konflikten,« siger han.

Louis Honoré mener ikke, at lønmodtagernes topforhandlere havde indvendinger mod Falcks fremgangsmåde om igen at benytte underleverandører efter indgåelsen af forliget.

Hvad gør I, hvis det bliver et nej?

»Så tager vi en dyb indånding, og så må vi se, om ikke vi kan mødes med fagforeningerne igen. Men jeg har svært ved at se, at der kan komme endnu flere penge på bordet,« siger han.

Det var tirsdag ikke muligt at få en kommentar fra reddernes chefforhandler, Søren Andersen, 3F.Resultatet står åbent. Der har været så meget bøvl på det seneste, og fordi der generelt er modstand i transportgruppen hos 3F, ville det ikke undre mig, hvis det bliver et nej.
Jesper Due, arbejdsmarkedsforsker, Københavns Universitet

BRANCHENYT
Læs også