Minister freder medicinpriser

Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har ikke i sinde at gribe ind over for de meget svingende medicinpriser.

I det aktuelle tilfælde er prisen for det mest brugte lægemiddel i Danmark, det kolesterolsænkende simvastatin, siden nytår steget til det omtrent otte-dobbelte i løbet af tre måneder for siden at falde igen.

Via en pressetalsmand henviser ministeren til, at det er muligt at skaffe sig billigere tabletter, hvis man blot skifter mellem de forskellige stykstørrelse i pakkerne, lige som prisen kan svinge afhængigt af dosis for tabletterne.

Netop denne skiften fra det ene produkt til det andet og den ene dosis til en anden får Institut for Rationel Farmakoterapi til at kalde markedet en jungle.

Lars Løkke Rasmussen gentager en tidligere opfordring til kopiproducenterne af medicin om at gå med i en aftale, han indgik med Lægemiddelindustriforeningen, dvs. de store medicinkoncerner, for et halvt år siden.

Aftalen forpligter på den ene side medicinindustrien til at læge loft over deres priser.

Omvendt lovede sundhedsministeren, at han ikke i tiden frem til 31. december 2008 - uden forudgående forhandling med Lif - vil gennemføre væsentlige ændringer af markedsvilkårene på lægemiddelområdet.

Aftalen blev skarpt kritiseret af bl.a. kopiproducenterne, som ikke ville gå med i aftalen, fordi de mener, det reelt giver de store medicinkoncerner vetoret på lægemiddelområdet.

I øvrigt peger kopioproducenterne i svaret til ministeren på, at konkurrencen i forvejen har presset de danske priser på kopiprodukter ned til det laveste niveau i Vesteuropa.

BRANCHENYT
Læs også