Printmedier oplever stærk annoncevækst

Internettet vokser stadig hurtigst, men dagbladene og tv satte også ny annoncerekord sidste år. Markedet for print-annoncering voksede mere end forventet i 2006.

Der har været snakket meget om de trykte mediers krise, men nye tal for annonceomsætningen i Danmark fortæller en noget anden historie.

Ikke alene voksede den totale annonceomsætning med 16,5 pct. sidste år, men dagbladene og magasinerne var blandt topscorerne, ifølge den årlige Reklameforbrugsundersøgelse fra Dansk Oplagskontrol.

Totalt blev der solgt annoncer for 13,7 mia. kr. i 2006, og der var markant vækst i næsten alle media-grupper.

Dagblade overrasker
Højdespringeren var internettet, som nu tegner sig for ca. 13 pct. af den totale annonce-omsætning i Danmark.

Mere overraskende er det måske, at de trykte medier også havde betydelig fremgang og for første gang hentede flere annoncekroner ind end i jubelåret 2000.

Dagbladenes annonceomsætning voksede med 11,3 pct. til 3,5 mia. kr.. Det var en anelse bedre end resultatet for magasiner og fagblade, som gik 11 pct. frem til 1,8 mia. kr..

Tallene var bedre end mange i markedet havde forventet.

»Jeg er overrasket over dagbladenes vækstrater. Jeg havde ikke regnet med to-cifret vækst,« siger Ulrik Falkner Thagesen, direktør i mediebureauet Mediacom.

Afdæmpet vækst i år
Tv gjorde det også fint i 2006 med en vækst på knap 10 pct., og har over det lange stræk siden 2000 haft betydeligt højere vækst end aviserne.

Dagbladene er stadig som gruppe det største annoncemedie i Danmark med 26 pct. af det totale forbrug. Derefter følger lokalaviser og tv, hver med 18 pct.. Internettet og magasinerne har hver 13 pct..

Hvis man indregner andre former for marketing og reklame, for eksempel tryksager, udstillinger og sportssponsorering, nåede det totale reklameforbrug op på 28 mia. kr. sidste år. Det er godt 5.000 kr. per dansker.

Der er fortsat forventning om vækst i annoncemarkederne også i år, men formentlig på et mere afdæmpet niveau end i 2006.

»Det går okay i år annoncemæssigt, men der er ikke de vækstrater man har set tidligere,« siger Ulrik Falkner Thagesen fra Mediacom.

poul.funder@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også