Pris-cirkus kan fortsætte

Konkurrencestyrelsen har ikke fundet urent trav hos producenterne af kopimedicin. Dermed kan priscirkuset og prisjunglen for det kolesterol-sænkende simvastatin fortsætte.

Selvom de eksplosive og meget ensidige prisstigninger på den kolesterolsænkende medicin simvastatin fik både læger og myndigheder til at spærre øjnene op for et par måneder siden, er der ikke noget, der tyder på ulovligheder blandt producenterne af kopimedicin.

»Konkurrencestyrelsen har fået en beskrivelse af hele forløbet fra vores side, og man har så meddelt, at man ikke mener, der er noget at komme efter,« siger Jan Kruse Hansen, direktør i kopiproducenten Copyfarm og formand for brancheorganisationen IGL.

Sagen dukkede op i slutningen af marts, da en række læger blev rystede over massive prisstigninger på den mest solgte medicin i landet, simvastatin. Omkring årsskiftet kostede en pakke med 100 tabletter á 40 mg omkring 90 kr. Mindre en tre måneder senere var den steget til små 780 kr. hos stort set alle producenterne.

Nu er den så faldet igen og koster omkring 170 kr.

De udsving har fået Institut for Rationel Farmakoterapi under Lægemiddelstyrelsen til at have en fast rubrik i sit nyhedsbrev: Priscirkus fortsætter.

»Det er ikke noget, vi normalt gør, og vi håber heller ikke, det fortsætter. Men så længe priserne svinger så meget, synes vi, vi har en pligt til at oplyse lægerne om markedet,« siger instituttets chef, Jens Peter Kampmann.

Mærkbart
Medicinen er som udgangspunkt billig, idet den koster få kroner pr. tablet.

»Så relativt er det små beløb, vi taler om. Men for den enkelte patient kan det jo sagtens mærkes i økonomien, og det er en prisjungle,« siger Jens Peter Kampmann.

Kopiproducenterne er enige i, at systemet ikke er hensigtsmæssigt for patienterne, når medicinen på få uger kan mangedobles i pris.

»Men udsvingene skyldes, at der har været meget stor konkurrence på simvastatin. Så snart patentet udløb på originalproduktet (Zocor, red.), kom omkring 10 udbydere med hver deres kopi, og det pressede prisen helt i bund, fordi der var overkapacitet i markedet. Siden har nogen trukket sig af markedet, og det får priserne til at stige,« siger Jan Kruse Hansen.

Politisk
Institut for Rationel Farmakoterapi er delvist enig.

»Jeg havde ikke forventet, at Konkurrencestyrelsen fandt uregelmæssigheder. Det er reglerne og systemet, som giver de store udsving. Det er jo en politisk beslutning, at reglerne er sådan,« siger Jens Peter Kampmann.

Konkurrencestyrelsen vil ikke kommentere sagen, før den er blevet forelagt Konkurrencerådet senere på ugen. lone.andersen@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også