Brasilien udfordrer Kina

I EN VERDEN, hvor så godt som alle er rædselsslagne for at lægge sig ud med Kina, skiller Brasilien sig ud.

Store virksomheder som Yahoo, Google og Microsoft er så bange fange for at fornærme kineserne, at de hjælper dem med at censurere internettet. Og mens den fører sig frem med brask og bram i alle andre dele af verden, viger Bush-administrationen tilbage fra at stemple Kina som valutakursmanipulator og fra en tilnærmelse til Taiwan.

Og så dukker Brasilien op og risikerer pludselig at pådrage sig Kinas vrede ved ensidigt at styrke båndene til Asiens anden frembrusende supermagt, Indien.

**

Det var netop

, hvad den brasilianske præsident Luiz Inacio Lula da Silva gjorde, da han tidligere på måneden besøgte Indien med det formål at fordoble samhandelen mellem de to lande til 55 mia. kr. og drøfte et eksklusivt partnerskab med Asiens fjerdestørste økonomi.

Med tanke på, hvordan den manøvre ville blive opfattet i Beijing, sagde Lula fra New Delhi, at: »I dag er det vigtigt at tale med Kina. Man kan ikke slette Kina fra det store billede. Som altid vil Kina spille en rolle.«

Og dermed sagde han reelt, at Kina altså stadig er den store økonomiske magtfaktor.

Den egentlige årsag til Lulas stigende fokus på Indien blev formuleret af den brasilianske viceudenrigsminister Roberto Jaguaribe. Netop som Lula var rejst til Indien, konstaterede Jaguaribe over for avisen O Estado de S. Paolo, at: »Det er uundgåeligt, at Brasilien opbygger et særligt forhold til Indien.«

Hvorfor? Fordi Indien ifølge Jaguaribe i modsætning til Kina er »et rigtigt demokrati« og ikke konkurrerer direkte med brasilianske producenter.

»Vi skal styrke den strategiske alliance med Indien og udnytte vore fælles styrker,« sagde han.

Sandheden bag den udvikling er, at Kina reelt er en problematisk handelspartner for Brasilien. På den ene side styrker den kinesiske efterspørgsel efter alt fra jern over landbrugsprodukter og diamanter til grafit Brasiliens vækst.

På den anden side underminerer billig kinesisk eksport af alt fra sko over tekstiler til legetøj Brasiliens bestræbelser på at nedbringe fattigdommen.

**

I 2005 løb

Lula en kalkuleret risiko, da han blev den første regeringsleder fra en større stat, der anerkendte Kina som en markedsøkonomi under Verdenshandelsorganisationen WTO's regler. Dengang sagde Lula og den kinesiske statsleder Hu Jintao, at de forventede at fordoble samhandelen til 110 mia. kr. inden for tre år.

Men sådan gik det ikke. De kinesiske investeringer i Brasilien udviklede sig langt mere trægt end planlagt, alt imens billige kinesiske varer oversvømmede det brasilianske marked. Bundlinien var, at Brasilien havde sænket paraderne over for en frembrusende økonomisk supermagt, der ikke var villig til at gøre det samme.

Det gør kun situationen værre, at den brasilianske valuta er styrket med 10 pct. i år, mens Kina fortsat spenderer valutareserver for mere end 6,5 trillioner kr. på at svække sin egen valuta til gavn for eksporten.

Deraf den pludselige interesse for Indien. Brasilien håber at kunne tilbyde handels- og forretningsmuligheder, der vil gavne begge lande. Det er en klog taktik, selvom den kan vise sig at svække de brasilianske forbindelser til Kina.

**

DER ER MANGE gode grunde til, at Brasilien og Indien skulle nærme sig hinanden. De to kæmper side ved side for at få verdens rigeste lande til at skrotte statsstøtten til landbruget, som undergraver levestandarden i de fattigere økonomier.

Brasilien og Indien skubber også i fællesskab på for at få mere indflydelse i FN, den internationale valutafond IMF og Verdensbanken.

Desuden kan Indien give Brasilien en hidtil uset mulighed for at bevæge sig op i markedet. Eftersom landet er ude af stand til at konkurrere med Kinas lave lønomkostninger, har Brasilien indset, at servicebrancherne er de mest lovende, når det drejer sig om at skabe varige job.

**

Og da Indien som bekendt er et hastigt voksende center for it, bioteknologi og lægemidler, kan brasilianske virksomheder meget vel finde mere lukrative forretningsmuligheder her end i Kina.Dét er den store vision, men Lula er endnu meget langt fra at indfri den. Indien vokser langt hurtigere end Brasilien - 9,1 pct. på årsbasis i forhold til de brasilianske 4,3 pct. - og får langt mere opmærksomhed på verdensscenen, end Latinamerikas største økonomi.

Selvom det brasilianske bruttonationalprodukt på 5.338 mia. kr. er større end Indiens 4.714 mia. kr., befinder Indien sig i en langt mere dynamisk region.

Selvom devaluering af valutaer og hyperinflation ikke længere dominerer overskrifterne om Latinamerika, har Brasilien ganske enkelt ikke de store vækstdynamoer i sin baghave - inklusiv effekten fra den amerikanske økonomi - som Indien råder over.

Men der er et par vigtige pointer at skrive sig bag øret, mens Brasilien og Indien nærmer sig hinanden.

**

EN AF DEM er, at de to lande reelt sender et signal om, at verden ikke bør overse dem. I kredsen af såkaldte BRIK-lande er potentialet i Brasilien og Indien ofte ikke i nærheden af at matche de muligheder, som Kinas hastige vækst eller Ruslands store beholdning af olie og atomteknologi byder på.

Kina i særdeleshed får fortsat en stor del af den vestlige verdens opmærksomhed og en uretmæssig stor andel af dens investeringer. Ikke desto mindre kræver løsningerne på mange af tidens største problemer - heriblandt klimaforandringer, bæredygtig økonomisk udvikling, bekæmpelse af fattigdom og jagten på renere energikilder - betydelige bidrag fra Brasilien og Indien.

**

EN ANDEN LÆRE er, at det er farligt at gøre den fremtidige udvikling afhængig af en enkelt økonomi.

Hvis den kinesiske vækst pludselig bremsede op, ville mange økonomier i Latinamerika og Asien få store problemer. Senest dokumenteret i Peru, hvor aktiemarkedet den 30. maj dykkede med 17 pct. på grund af bekymring for, om Kinas efterspørgsel efter råvarer ville aftage.

Det er aldrig forkert at sprede sine risici på flere samhandelspartnere. En strategi, som Kina tydeligvis ikke bryder sig om. Men i lyset af de udfordringer, som Kina står over for - økonomisk overophedning, aktiekursbobler og ukontrolleret forurening - gør Lula på Brasiliens vegne klogt i at udbygge forholdet til Indien.

erhverv@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også