Ren røg med Dong

Energiselskabet DongEnergy er gået med i et norsk projekt, der skal afprøve forskellige teknikker til at rense røg fra kraftværker for kuldioxid (CO2). Drivhusgassen dannes, når værkerne brænder kul og olie.

Målet er at opsamle CO2'en og deponere den, så den ikke udledes i atmosfæren og skader klimaet. Teknikken til CO2-opsamling er endnu ikke klar, men den norske stat har aftalt med en række energiselskaber, herunder danske DongEnergy, at afprøve forskellige røgrensningsteknikker for at udvikle en billig og driftsikker metode til at udskille og opsamle CO2 i stor stil. »Vi deltager, fordi vi tager CO2-problemerne alvorligt. Der skal sættes ind over for emissionerne, men vi kan ikke bare skrotte kul- og gasfyring på kort sigt. Derfor er CO2-lagring et vigtigt redskab for at nedbringe CO2-udledningen,« siger projektudviklingschef Flemming Thomsen, DongEnergy. Han understreger, at der fortsat er tale om forsøg.

Afprøvningen i Norge skal ske på et testcenter i tilknytning til et planlagt gasfyret kraftvarmeværk i Mongstad nord for Bergen.

/ritzau/

BRANCHENYT
Læs også