Kina skal løfte Novos indtjening

Inden for et år eller to vil Novo Nordisk begynde planlægningen af en fabrik til omkring 1,5 mia. kr. i Kina. Årsagen er lave lønninger og valutasikring.

•Hvis alt går efter planen, vil Novo Nordisk i de kommende år bygge en ny fabrik i Kina. Det bliver en investering på 250-300 mio. dollars eller omkring 1,5 mia. kr.

Forskellige formål
»Inden for et år eller to begynder vi planlægningen af en fabrik, som skal lave insulinpatroner. Formålet er både at få lave lønomkostninger og at forsøge at formindske effekten af valutaudsving i den kinesiske valuta,« siger Novo Nordisks finansdirektør, Jesper Brandgaard.

Novo Nordisk har i øjeblikket et voksende problem med valutaafdækning, men i positiv forstand. I de lande, som bruger den amerikanske dollar, eller hvis valuta er hæftet op på dollaren, vokser omsætningen kraftigt og dermed også indtjeningen.

Så når dollaren falder i pris over for kroner, gnaver det tilsvarende af Novo Nordisks indtjening.

I øjeblikket skærer det 100 mio. kr. af indtjeningen, når dollaren falder en pct. i værdi.

Afhængig af dollaren
»Vi er nået et stykke vej med afdækningen, men vi vokser allerkraftigst i USA og på de internationale markeder, ikke mindst Kina,« siger Jesper Brandgaard.

»Vores filosofi er, at vi godt kan forsøge af afdække valutarisikoen med forskellige finansielle instrumenter på kort sigt. Men endnu bedre er det, hvis vi kan få en bedre balance mellem, hvor vores indtægter og udgifter er. Derfor er en fabrik i Kina også en valutaafdækning,« siger Jesper Brandgaard.

Hvis dollaren falder, går det ud over indtægterne. Men hvis omkostningerne også ligger i dollar-relaterede lande, vil de tilsvarende falde. Det er også en af årsagerne til, at Novo Nordisk på det seneste har udvidet sine fabrikker i USA og i Brasilien.

Fabrikken i Kina er desto mere vigtig, fordi Novo Nordisk i år venter at runde en omsætning på to mia. kr. på det kinesiske marked.

Det kan mærkes
»Vi forventer, at valutarisikoen over for Kina om måske tre år vil være lige så stor, som den er over for den japanske yen (et andet af Novo Nordisks væsentlige markeder, red.). Hvis vi bygger en fabrik i Kina, som kan være færdig omkring fire år efter, at vi træffer beslutningen, vil denne sikkerhed være reduceret,« siger finansdirektøren.

Allerede fra byggeriet går i gang, vil det formentlig kunne mærkes.

For så kan Novo Nordisk bruge sine kinesiske indtægter direkte på investeringer i byggeriet.

lone.andersen@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også