Danish Crown er klar til at slagte svenske grise

Kødgiganten arbejder efter forårets storbrand i Sønderjylland hårdt for at reducere puklen af danske svin, som skal slagtes.

•Mens eksporten af levende svin ud af Danmark stiger, skal trafikken nu også gå den anden vej.

Slagterigiganten Danish Crown vil fra efteråret forsøge sig med slagtning af svenske grise på danske anlæg.

Det var faktisk Danish Crowns ambition allerede her i sommeren at modtage svenske råvarer på slagteriet i Ringsted. Men den plan måtte skrinlægges for en stund, da koncernen i foråret blev ramt af en storbrand på slagteriet i sønderjyske Blans.

Den voldsomme brand har skabt store og midlertidige forandringer i koncernen, som med et slag mistede en slagtekapacitet på 56.000 svin om ugen.

Mere weekendarbejde
Siden er antallet af slagtninger øget væsentligt på andre af Danish Crowns anlæg gennem bl.a. weekendarbejde og andre tiltag.

Samtidig sender koncernen danske grise til slagtning i Nordtyskland. Men Danish Crown er nu på vej med en prøveslagtning på det genopbyggede slagteri i Blans.

I juli er det planen at køre på halv kraft i det sønderjyske anlæg, som til september igen skal være i fuld drift igen med slagtningerne.

»Der vil formentlig være et efterslæb af svin, som skal slagtes frem til uge 36. Men det går fremad, og vi indhenter hver uge lidt af det, som vi er bagefter,« siger divisionsdirektør Jens Haven Christiansen, Danish Crown.

Svineproduktionen i Danmark har gennem de seneste år været præget af en hastig eksport af levende dyr ud af landet - især smågrise til Tyskland. Det har været med til at presse slagterierne.

Den danske andelskoncern, der i fjor omsatte for 48,5 mia. kr., har dog også søgelyset rettet ud over grænserne for at sikre sig råvarer til de hjemlige slagterier.

Mere bestemt er opmærksomheden rettet mod Sverige.

Et andet fokus
Flere sydsvenske svineproducenter har angiveligt gennem en periode været interesseret i at indgå aftaler om slagtning med Danish Crown.

»Det er da bestemt noget, som vi følger. En konsekvens af Blans-branden er dog, at vi i en periode har måttet fokusere anderledes. Men interessen er der fortsat, hvis vi kan sikre os svenske leverancer. Det vil i givet fald så være til slagteriet i Ringsted,« siger Jens Haven Christiansen.

Danish Crown understreger dog, at en række veterinære og praktiske forhold skal afklares, før der kan importeres levende slagtegrise fra Sverige.

Opkøb i Sverige
Tidligere på året er der sket store forandringer på det svenske slagterimarked.

Det kan måske være med at til øge landmænds interesse for at sende grise over Øresund til Danmark. Sveriges største selskab, landmandsejede Swedish Meats, er blevet opkøbt af finske HK Ruokatalo.

Danish Crown havde tidligere en større ejerandel i netop den finske, børsnoterede koncern.

Andelen er dog reduceret til én pct., og samtidig har Danish Crowns koncernchef Kjeld Johannesen forladt bestyrelsen for det finske selskab.

HK Ruokatalo og det danske andelsslagteri ejer dog fortsat i fællesskab et af Polens førende kødselskaber.

jesper.olesen@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også