Louis Poulsen solgt for 1,25 mia.

Det blev den børsnoterede italienske koncern Targetti, der løb med de danske PH-lamper

Den tidligere så stormomsuste lampekoncern Louis Poulsen er blevet solgt for 1,25 mia. kr.

Dermed fik sælgerne deres oprindelige investering igen syv gange. Der var fem bydere med i opløbet, som blev vundet af en kombination af den industrielle italienske koncern Targetti og kapitalfonden 3i.

Sælgerne er kapitalfonden Polaris, der sammen med de to købmænd, John Hanssen og Keld Droob, købte Louis Poulsen af fondsbørsen i 1999. Dermed gjorde de en ende på et utal af år med åben strid mellem de gamle ejerfamilier.

»Vi er godt tilfredse med prisen og mener, at det er til fordel for Louis Poulsen. Kombinationen af en kapitalfond og en industriel køber ser ud til at være en optimal løsning for koncernens fremtid. Vi har nu kun elektronikselskabet Sonion tilbage, inden vi kan lukke Polaris' første fond,« siger managing partner Viggo Nedergaard Jensen fra Polaris.

Købet af Louis Poulsen vil gøre Targetti til den tredjestørste belysningskoncern i Europa. Det er planen, at Louis Poulsen Lighting skal fortsætte som en selvstændig enhed. Targetti er i dag børsnoteret.

Men i forbindelse med købet af Louis Poulsen har aktionærer, der sidder på mere end 68 pct. af aktierne, lavet en aftale med 3i om et samarbejde. Aktionærerne, som er familierelaterede, beholder deres aktier, men læger dem ind i et fælles selskab med 3i. 3i vil derefter forsøge at afnotere Targetti gennem et tilbud til de resterende aktionærer og derefter eje ca. 30 pct. af den fælles koncern.

Polaris og de to købmænd har solgt 92,5 pct. af aktiekapitalen til de nye købere, der har betalt 1,25 mia. kr. på gældfri basis for, hvad der svarer til samtlige aktier i Louis Poulsen. Lampekoncernens adm. direktør, Peter Thorsen, er blandt de øvrige aktionærer.

»Jeg er meget tilfreds med, at Targetti blev valgt som køber. Jeg tror i høj grad på, at kombinationen af Louis Poulsen og Targetti vil skabe fremdrift og derved fremskynde udviklingen i Louis Poulsen,« siger Peter Thomsen, der fortsætter som både chef og aktionær i den nye koncern.

Targetti Sankey SpA. omsætter for 1,3 mia. kr. mod Louis Poulsens 827 mio. kr. Den danske koncern havde et overskud på driften sidste år på 75 mio. kr. Det giver en pris eller et nøgletal, der hedder 16,6 gange driftsoverskuddet (ebita) for koncernen.

BRANCHENYT
Læs også