Forbund betaler for at afsløre lønfusk

Rengøringsassistenter hos Forenede Rengøring kan tjene op til 4.500 kr. ved at indlevere gamle lønsedler til forbundet. Ren hetz, mener Forenede Rengøring.

Sanitørernes Fagforening er så overbevist om, at Forenede Rengøring fusker massivt med lønnen til rengøringsassistenter, at forbundet nu tilbyder 75 kr. for hver eneste lønseddel fra de seneste fem år, som medlemmerne fremsender.

En medarbejder, der har været ansat hos Forenede Rengøring gennem de seneste fem år, kan dermed tjene 4.500 kr. på at indsende samtlige lønsedler siden sommeren 2002 - uanset om de har fået for lidt i løn eller ej.

Siden januar har alle medlemmer fået 25 kr. pr. lønseddel, uanset hvilket rengøringsselskab de var ansat i. Det har resulteret i, at forbundet har fået tilsendt 10.000 lønsedler. Ifølge formand for Sanitørernes Fagforening Morten Eriksen er medlemmerne blevet snydt i tre ud af fire tilfælde.

Dusøren hævet
»Vi målretter nu indsatsen mod én specifik virksomhed, fordi vi mener, at der er behov for det. Hidtil har vi fået ganske få henvendelser fra medarbejderne hos Forenede Rengøring på trods af, at det er landets næststørste rengøringsselskab. Derfor har vi en mistanke om, at man har haft held til at holde medarbejderne tilbage,« forklarer Morten Eriksen.

Desuden fremhæver han, at der er kommet et betragteligt antal lønsedler ind fra ansatte hos Forenede Rengøring inden for hospitalsområdet.

»De har afsløret en manglende evne fra virksomheden til at overholde overenskomsten. Vi frygter virkelig, at det er et generelt billede for hele virksomheden, fordi der er tale om en central lønadministration,« siger han.

Morten Eriksen mener, at der ofte er snydt bevidst fra selskabernes side, fordi de er så pressede på marginalerne. Hos Forenede Rengøring afviser direktør Poul Erik Krogh alle beskyldningerne.

»Vi har ikke snydt bevidst. Og hvis de ikke har fået ret mange lønsedler fra vores medarbejdere, er det nok fordi, der ikke er fejl på dem,« siger han.

Stribevis af fejl
Han tror ikke på, at der er fejl på tre ud af fire lønsedler, men afviser ikke, at der kan ske fejl i ny og næ.

»Det er et angreb fra Sanitørernes Fagforening. De kører en kampagne for at få flere medlemmer,« siger han og betegner kampagnen som både hetz og svinagtig.

Fejl konstateret
Han erkender dog, at der er konstateret lønfejl på Amager Hospital, hvor et tillæg ikke er blevet reguleret. Det har berørt samtlige medarbejdere. Men pengene er blevet tilbagebetalt, bedyrer direktøren.

»Vi har sågar talt om at sende de seneste lønsedler for alle vores ansatte til Sanitørernes Fagforening og så sende en opkrævning. Så kan de gnaske i dem,« siger Poul Erik Krogh.

Han er dog godt klar over, at det ikke er tilladt, når han ikke har medarbejdernes samtykke. Men ideen er seriøs, fastslår han.

»Hvis de vil have krig, så får de det,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også