Eksperter advarer

Boligmarkedet er i overhængende risiko for at bryde sammen, og alligevel lader ejendomsmæglere, banker og realkreditinstitutter som om, at markedet er sundt og stærkt.

Kritikken kom i en kronik torsdag i Berlingske Tidende af to kendere af boligmarkedet, juraprofessor Lennart Lynge Andersen og lektor i finansiering Finn Østrup, begge fra Handelshøjskolen i København.

De to peger på, at boligmarkedet er ude af balance: Hvis markedet skulle være i balance, det vil sige, at priserne hverken er på vej op eller ned, så skulle folk, som bor i ejerbolig i dag, have råd til at købe deres bolig.

»Vi kender ingen i vores bekendtskabskreds, der ville have råd til at købe deres eget hus eller lejlighed, hvis de stod over for igen at skulle købe boligen,« skriver Lennart Lynge Andersen og Finn Østrup i Berlingske Tidende.

De anklager ejendomsmæglere og långivere for »dybt uetisk markedsføring« med talen om lavere prisvækst og muligheder for gevinst, aldrig om den store risiko for voldsomme prisfald.

Hos Dansk Ejendomsmæglerforening afviser vicedirektør Thomas Torp kritikken.

»En del forskere taler om risiko for store fald, men der er ingen andre, der mener det, og slet ikke de, der har deres daglige gang på markedet,« siger han.

De to kronikforfattere foreslår, at man giver alle adgang via internet til faktiske salgspriser på solgte ejendomme.

BRANCHENYT
Læs også