Ledighed kan falde endnu mere

BESKÆFTIGELSEAntallet af ledige er nu nede på 3,6 pct. svarende til, at 99.600 personer står uden job. Men tallet kan komme længere ned med reformer på arbejdsmarkedet, mener eksperter.

Ledigheden faldt endnu en gang fra april til maj. Den er nu så rekordlav, at under 100.000 danskere står uden job.

Fra april til maj blev der 2.400 færre ledige. Det svarer til, at 3,6 pct. eller 99.600 personer i arbejdsstyrken er uden job, viser tal fra Danmarks Statistik. I april var ledighedsprocenten 3,7.

Men flere eksperter peger på, at ledigheden godt kan komme endnu længere ned, hvis der kommer reformer til. Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den liberale tænketank Cepos mener, at beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) må overveje, hvordan den strukturelle ledighed kan komme længere ned.

»Ledigheden er nede under 100.000 - men man bør huske, at der herudover er 42.000 aktiverede kontanthjælps- og dagpengemodtagere. Dermed udgør den reelle ledighed over 140.000 personer,« påpeger han.

Strammere regler
I Cepos mener man, at regeringen kan ændre reglerne for supplerende dagpenge, lave en kortere dagpengeperiode og stramme op om rådighedsreglerne for de ledige. Helt konkret foreslår tænketanken, at regeringen bør reducere dagpengeperioden fra fire til et år.

»En sådan reduktion af dagpengeperioden kan øge beskæftigelsen med cirka 30.000 personer. Herudover bør der gribes ind over for supplerende dagpenge. Staten skal ikke yde støtte til nedsat arbejdstid i en periode med mangel på arbejdskraft og mange ledige fuldtidsstillinger,« siger han.

Flere rekorder på vej
Dansk Banks chefanalytiker Steen Bocian mener, at de kommende måneder vil være præget af flere rekorder i forbindelse med ledigheden, da bunden endnu ikke er nået. Men der er ved at være tydelige tegn på, at ledigheden er nået ned under det strukturelle niveau, da lønpresset er begyndt at tage til og omfatter nu efterhånden alle lønmodtagergrupper.

Regeringens politik virker
»Det er derfor ikke sikkert, at vi på sigt kan holde ledigheden under 100.000 personer med mindre, at der gennemføres yderligere reformer. Men på den korte bane er det bestemt ikke usandsynligt, at vi kan komme ned på 90.000 - måske 80.000 - personer i ledighedsstatistikkerne,« siger Steen Bocian.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har ikke umiddelbart reformer i støbeskeen, men mener, at den lave ledighed er tegn på, at regeringens politik virker:

»Jeg er ikke i tvivl om, at det paradigmeskifte, der skete med "Flere i Arbejde", har haft stor effekt. Vi har sat fokus på job, vi har lagt loft over kontanthjælpen, og så har vi fået andre aktører på banen end kommunen og arbejdsformidlingen. Alle initiativerne trækker i den rigtige retning, og nu ser vi resultatet,« siger han.

Ledigheden har været faldende siden december 2003. Fra december 2003 til maj i år er ledigheden faldet med 87.300 personer eller med 47 pct. Det svarer til, at der hver måned er kommet 2.100 personer i job.

Faldet i ledigheden er især kommet medlemmerne af a-kasserne til gode. Siden februar 2007 er ledigheden for a-kasse-medlemmerne faldet med 6.200 fuldtidspersoner svarende til 7 pct., mens faldet i gruppen af kontanthjælpsmodtagere er faldet med 5 pct. svarende til 1.200 fuldtidspersoner.

Bornholm bagefter
Det er hele landet, der mere eller mindre er med på faldet i ledigheden. Kun Bornholm stikker ud med en ledighedspct. på 6,6 for maj. Den lå i april på 6,8 pct. Ledigheden er lige nu mindst i Nordsjælland, hvor den ligger på 2,3 pct.

/ritzau/

BRANCHENYT
Læs også