Mærsk uden styrmand

LEDELSE A.P. Møller - Mærsk kan være lammet i fem måneder, når adm. direktør Jess Søderbergs afgang først sker den 1. december. Overgangsperioden er for lang, mener en ledelsesekspert.

Fem lange måneder i et ledelsesmæssigt dødvande kan være konsekvensen for A.P. Møller - Mærsk, når den adm. direktør, Jess Søderberg, først forlader stillingen 1. december til fordel for den nuværende koncernchef for Carlsberg, Nils Smedegaard Andersen.

Det mener ledelsesekspert Povl Erik Jensen, lektor ved Copenhagen Business School.

»Søderberg bliver lammet og får meget svært ved at få gennemført noget, for man ved, at han ikke sidder der om fem måneder. Derfor vil man ikke lytte til ham, men til hans efterfølger, hvis der skal ske nogle drastiske ting. Og internt er det ikke Søderberg, der skal gennemføre noget, men nogle nye eller sideordnede direktører,« siger Povl Erik Jensen.

Hvis ikke Mærsk-Mckinney Møller træder i karakter i den fem måneder lange periode og udstikker de overordnede linier, så bliver Mærsk handlingslammet, påpeger han.

»Derfor burde skiftet ske hurtigere end over en fem måneders periode,« siger Povl Erik Jensen.

Personligt hensyn
Den lange overgangsperiode kan skyldes et personligt hensyn til Jess Søderberg. Søderberg har været en del af A.P. Møller - Mærsk Gruppen siden 1970 og har siden 1993 siddet på den magtfulde direktørpost. Han skulle først være skiftet ud i 2009.

»Hvis man havde lavet skiftet lige nu, så havde det lignet en fyring, så det handler om, at Søderberg skal gå af med et godt ry. Det er en mellemløsning og ikke nogen genial løsning,« siger han.

Mærsks containere kommer ikke til at sejle rundt i fem måneder med rådne bananer uden styrmand, for virksomheden er almindeligvis veldrevet, mener Povl Erik Jensen.

Men en ulempe kan være, at hovedorganisationen er handlingslammet i fem måneder, fordi ingen rigtig ved, hvad den nye ledelse vil. Mærsk kan lægge nogle flere beslutninger ud til divisionscheferne og lade det overordnet stå standby. Men det allerbedste vil være, hvis Mærsk Mc-Kinney Møller træder ind på scenen.

»Der er ingen tvivl om, at Møller stadig har meget stor indflydelse. Han kan nok få sin vilje igennem, hvis der er nogle beslutninger, der skal træffes, og det bliver ikke Søderberg,« siger Povl Erik Jensen.

SAS godt eksempel
Andre større virksomheder har været igennem samme udskiftning på direktørposten, og der er intet nyt i, at en lang periode kan skabe handlingslammelse. Flyselskabet SAS skiftede direktør sidste år, da Jørgen Lindegaard offentliggjorde sin fratræden fra SAS. Først fem måneder efter overtog Mats Jansson rorpinden.

»I SAS var det heller ikke nogen god situation. Men der kan være en masse ting, der skal på plads, så man gør det over en længere periode. Det handler også om praktiske ting, så direktøren kan afvikle sig. Her tænker jeg på den nye direktør i Mærsk, der kommer fra Carlsberg,« siger han og peger på, at Mærsk kunne have ventet med at offentliggøre beslutningen til en dato tættere på 1. december.

»Valget af ikke at gøre det, kan have flere grunde. Hvis det er ved at sive ud, så er det bedre selv at fortælle det, så man styrer nyhedsstrømmen. Det kan også være svært at holde skjult, hvis man i Carlsberg er ved at se sig om efter en ny chef,« siger han.

Ny retning
Carlsbergs koncernchef, Nils Smedegaard Andersen, der overtager direktørposten i Mærsk fra den 1. december, skal hurtigst muligt pege en ny retning ud for Mærsk.

»Han skal vide, hvad han kan og skal gøre, når han har konfereret med sin bestyrelse i Mærsk. Når det er gjort, skal han melde ud. Hvis det sker i de kommende fem måneder, må han stemme det af med den nuværende direktør. Det bør de gøre, så der ikke er tvivl om, hvad der skal ske,« siger Povl Erik Jensen.

A.P. Møller - Mærsk Gruppen havde torsdag ingen kommentar til ledelsesudfordringerne.

BRANCHENYT
Læs også