Medvind på børserne

AKTIER Torsdag var der omsider vind i sejlene igen efter de foregående dages kursfald.

Købelysten blev atter fundet frem i aktiemarkederne torsdag, og det gav plus ud for de store indeks i Europa efter en uge, der ellers har været hård kost for de fleste aktieinvestorer.

De foregående dages nedtur har været båret af frygten for stigende renteniveauer i de globale finansmarkeder samt nervøsitet over dybden i den krise, der for tiden udspiller sig i det sekundære lånemarked i USA. Onsdag aften lagde de amerikanske investorer endelig de værste bekymringer bag sig, og i den sene handel blev de store indeks sendt op med fornuftige stigninger.

Yennens optur endte
Også de asiatiske børser klarede sig pænt natten til torsdag, hvor blandt andet de store eksportvirksomheder i det japanske aktiemarked - der er verdens næststørste - trak for på baggrund af nattens kursfald til yennen, der gør de japanske eksportvarer tilsvarende billigere i udlandet og derfor virksomhederne mere konkurrencedygtige.

Ugens nedtur i de globale aktiemarkeder havde ellers haft en positiv effekt på yennen, idet investorerne mistede risikolysten i takt med, at kursfaldende fortsatte. Derfor valgte mange at indfri de billige lån i japanske banker, som havde været brugt til at finansiere aktiekøb, og til det formål blev der atter købt ind af yen. Denne aktivitet stoppede imidlertid i samme øjeblik, der igen blæste forfriskende vinde over aktiemarkederne, og investorerne fik tværtimod mod på til at genoptage den risikobetonede låneaktivitet og det efterfølgende udsalg af japanske yen.

Olieprisen steg igen
Med stigninger i USA og Asien og var kursen sat fra morgenstunden på de europæiske børser, hvor der dog blev handlet med en vis forsigtighed forud for rentemødet i den amerikanske centralbank, der først blev afsluttet efter børsernes lukketid.

De store europæiske olieselskaber, der vejer tungt i flere af indeksene, var med til at trække niveauet op torsdag i takt med en stigende oliepris. Ganske uventet viste den ugentlig opgørelse over de amerikanske benzinlagre et fald umiddelbart op til de sommeruger, der traditionelt står for det største benzinforbrug. Det fik mange til at spekulere i en stigende efterspørgsel hen over sommeren, og kontraktprisen på en tønde nordsøolie til levering i august kravlede igen et godt stykke over 70 dollars på råvarebørsen i London.

Det gav kursstigninger i energisektoren, og da den hollandske oliegigant Royal Dutch Shell samtidig kunne notere sig en opjusteret anbefaling fra investeringsbanken Morgan Stanley, var aktierne herfra ikke til at skyde igennem. De foregående dages tab blev så rigeligt indhentet igen efter en stigning på 2,6 pct. til Shell på børsen i Amsterdam torsdag. Europas største mobilselskab, Vodafone, steg torsdag 2,4 pct. på forlydender om, at selskabet skulle være på nippet til at opnå eneretten til at levere abonnementer til den vel nok mest imødesete mobiltelefon nogensinde - iPhone fra det amerikanske selskab Apple Inc.

Et voldsomt postyr
Den håndholdte iPhone integrerer telefon, musikafspiller og internetadgang, og selv om den kombination er set før, har Apples særlige brand og hemmelighedsfulde markedsføring skabt et voldsomt postyr.

At dømme efter opmærksomheden kan Vodafone utvivlsomt se frem til nye kunder, hvis det lykkes at nå til enighed med Apple om eksklusivretten. Diskussionerne mellem parterne skulle angiveligt gå på, om Vodafone skal garantere et minimumssalg, hvor megen indflydelse Apple skal have på salgsprisen, og i hvor høj grad Vodafone får mulighed for at give tilskud til prisen.

Også andre af Europas store mobiloperatører skulle angiveligt være i spil, men med 200 mio. abonnenter i forvejen fordelt på 60 lande betragtes Vodafone som favorit.

Fredag nat dansk tid bliver de første iPhones langet over disken i USA, men de mest entusiastiske kunder ligger allerede i kø foran butikkerne. En iPhone kan udelukkende erhverves i forbindelse med en toårig bindingsperiode hos det største amerikanske teleselskab AT&T.

christian.rasmussen@jp.dk

..

BRANCHENYT
Læs også