Frasalg luner i TDC's pengekasse

På få måneder har TDC's igangværende brandudsalg skaffet den slunkne TDC- kasse 8,2 mia. kr. efter skat.

Takket været en ihærdig salgsindsats har TDC-ledelsen anført af koncernchef og adm. direktør Jens Alder på kort tid formået at hente 8,2 mia. kr. hjem til TDC-kassen.

Den skattefrie milliardindtægt er kommet i hus, efter at TDC siden nytår har solgt tre udenlandske mobilselskaber samt 224 af sine danske ejendomme.

Ejendomshandlen blev en realitet i går, da telegiganten meddelte, at ATP Ejendomme og PFA Ejendomme overtager ejendommene for 4,1 mia. kr., hvilket vil give TDC en gevinst på 2,8 mia. kr. efter skat.

Talkline gav 4,2 mia. kr.
Det er kun få uger siden, at TDC hentede 4,2 mia. kr. i alt på salget af det tyske mobilselskab Talkline og ejerandelen på 15 pct. i østrigske One.

Tidligere på året afhændede TDC det litauiske teleselskab Bité i en handel, som viste et plus på bundlinjen for TDC på 1,2 mia. kr.

Om de mange nyvundne milliarder skal bruges offensivt eller lande i ejernes lommer gennem nye ekstraordinære udbytter er uvist. Hverken Jens Alder eller bestyrelsesformand Henning Dyremose har været ude og kommentere milliardindtægternes fremtid.

TDC's ejere, fem udenlandske kapitalfonde, har dog tidligere understreget, at TDC's kerneforretning er teleforretningen i Norden, hvorfor alle øvrige forretninger i realiteten er til salg og samtidig understreger, at nye udenlandske milliardopkøb ikke synes at indgå i planerne.

Forklaringen om fokus på TDC's kerneforretning går igen, når TDC's topchef skal forklare salget af 14 pct. af koncernens ejendomsportefølje.

»TDC's kerneforretning er at drive televirksomhed og ikke at eje eller administrere ejendomme. Derfor er vi tilfredse med at have fundet en køber, der fokuserer på ejendomsudvikling,« siger Jens Alder.

Meldingen kan betyde, at TDC også har til hensigt at sælge ud af de 1.362 ejendomme, som koncernen fortsat råder over efter handlen med ATP og PFA.

Hovedkontor rømmes
Selv om det fortsat er uvist, hvad TDC vil bruge milliardindtægten til, vil nogle af pengene givetvis gå til flyttekasser, idet det i går kom frem, at TDC-ledelsen har besluttet at forlade sit historiske hovedkontor i det indre København i midten af 2009 for at rykke ud til koncernens domicil i Sydhavnen, hvor fastnetforretningen i dag har til huse på Teglholmen.

Morgenavisen Jyllands-Posten omtalte allerede i januar TDC-toppens flytteplaner, som dengang blev forklaret med, at man gerne ville spare husleje, idet det nuværende hovedkontor på knap 50.000 kvm. er blevet for stort.

Hovedkontoret ejes nemlig ikke af TDC, men af medarbejdere samlet i KTAS Pensionskasse, der i går meddelte, at man som følge af TDC's flytteplaner har solgt hovedkontoret til kapitalfonden Carlyle Group.

michael.stenvei@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også