UBS fyrer topchefen UBS fyrer topchefen

Tab på hedgefonde betyder brat exit for Peter Wuffli.

Med en sjælden brutalitet blev Peter Wuffli fredag fjernet som ordførende direktør for den schweiziske storbank UBS AG.

Fyringen kommer efter flere kvartaler med halvdårlige resultater og på det seneste tab i en af de kapitalfonde, som banken står bag.

Den 49-årige Wuffli blev ikke blot fjernet med omgående virkning, da bestyrelsen mistede tilliden til ham. Aftalen om, at han skulle efterfølge Marcel Ospel som bestyrelsesformand blev også ophævet med omgående virkning.

Bestyrelsen satte også den 57-årige Marcel Ospel under pres ved at kræve, at han fortsætter i mindst tre år på posten. Hvis han ikke havde accepteret det, kan man imellem linierne læse, at også Marcel Ospel kunne have skrevet forhenværende på visitkortet.

Formueforvalter
Fyringer i toppen af den global bankverden er ikke sædvane og da slet ikke i UBS, der som verdens største formueforvalter skal være yderst forsigtig med træk, der kan svække koncernens troværdighed.

Mens aktiekursen på andre banker af sammenlignelig størrelse er stigende, er UBS-aktien i år kun steget 1 pct., og den stigning blev hentet fredag efter, at nyheden om fyringen af Peter Wuffli blev kendt.

Peter Wuffli afløses af den blot 42-årige Marcel Rohner, der siden januar i fjor har været viceordførende direktør og medlem af direktionen siden 2002.

Marcel Rohner har hidtil haft ansvaret for UBS's formueforvaltninger, der administrerer en samlet formue på 3,1 billioner schweizerfrancs (13.906 mia. kr.). Denne division leverede i 2006 70 pct. af UBS's overskud før skat på 11,6 mia. sfr. (52,0 mia. kr.).

UBS har opnået positionen som verdens største formueforvalter ved at have mange af verdens rigeste mennesker som kunder, og netop hensynet til denne kræsne kreds har været afgørende for fjernelsen af Peter Wuffli.

Hvad der især fik bestyrelsen til at miste tilliden til Peter Wuffli har været kapital- og investeringsfonden Dillon Read Capital Management LLC, der blev etableret af Peter Wuffli for at holde på nogle af bankens bedste mæglere i New York.

Alene i januar kvartal tabte Dillon Read 150 mio. sfr. på fejlslagen spekulation i amerikanske boligobligationer. At Peter Wuffli fjernes nu tages af nogle som tegn på yderligere tab i det netop afsluttede april kvartal.

BRANCHENYT
Læs også