Finanshus tager magten i ITH

MAGTOVERTAGELSE Med 22 pct. af aktierne har Capinordic sat sig på magten i børsnoterede ITH. Det skete dog ikke uden sværdslag på en dramatisk, ekstraordinær generalforsamling.

Allerede under allerførste punkt på dagsordenen blev stemningen slået an: To advokater måtte i skriftlig kampafstemning om tjansen som dirigent.

En af årets mere opsigtvækkende generalforsamlinger i et børsnoteret selskab endte mandag med, at en storaktionær overtager kontrollen i ITH Industri Invest A/S. Finanskoncernen Capinordic A/S har dermed gennem en investering på 65 mio. kr. i ITH-aktier sikret sig råderet over et selskab med en likvid pengekasse på 250 mio. kr. Den tidligere bestyrelse tøver ikke med at betegne det som en fjendtlig overtagelse.

Ny generalforsamling
Capinordic A/S har for en måned siden overtaget knap 22 pct. af stemmerne i ITH - og forlangte straks efter en ekstraordinær generalforsamling. Under den viste det sig, at Capinordic kunne mønstre ca. 73 pct. af stemmerne hos de fremmødte aktionærer. Stålkoncernen Bram Gruppen, som er en anden af storaktionærerne, havde sammen med andre givet Capinordic fuldmagt til at stemme for sig.

Det blev fra generalforsamlingens begyndelse udnyttet til at sikre egen kandidat som dirigent - advokat Klaus Lindblad, som er bror til Capinordics adm. direktør. Men hverken den afstemning eller dagens øvrige beslutninger blev gennemført uden modstand fra en del af de ca. 50 småaktionærer, som var mødt frem, samt den siddende bestyrelse.

Kaotisk møde
Adm. direktør Lasse Lindblad, Capinordic, var hovedperson på den til tider noget kaotiske generalforsamling i Silkeborg med diskussioner om behandling af dagsordenpunkter, afstemninger og andre emner. Men Capinordic fik alligevel vedtaget et forslag om, at ITH-bestyrelsen reduceres fra fire til tre medlemmer.

Samtidig fastslog Lasse Lindblad flere gange på spørgsmål fra aktionærer, at der ikke er fastlagt en ny strategi for ITH Industri Invest. Aktionærer spurgte ham ellers direkte, hvorvidt den tidligere plan om at investere ITHs pengekasse på 250 mio. kr. i en dansk industrivirksomhed afløses af en satsning på ejendoms- eller it-selskaber. Lasse Lindblad understreger, at netop opgaven med ITHs nye strategi overlades til bestyrelsen, som dog kan trække på Capinordic.

Den tidligere bestyrelse i ITH Industri Invest havde foreslået, at den ekstraordinære generalforsamling i selskabet først skulle afvikles efter sommerferien, så flere aktionærer kunne deltage. Men Capinordic krævede den gennemført nu. Ifølge Lasse Lindblad arbejder finanskoncernen nemlig året rundt.

Aktionærerne kunne dog ikke i går møde ITH's tre nye bestyrelsesmedlemmer, som ikke var til stede. Blandt de valgte er Capinordics bestyrelsesformand, advokat Claus Ørskov - der nu også bliver formand for ITH.

Den afgående bestyrelse for ITH Industri Invest er forundret over udviklingen i selskabet, hvor strategien blev konfirmeret i foråret på den ordinære generalforsamling:

»Vi havde lagt en strategi med et tre års sigte. Tre måneder efter sker dette. Der er tale om en finansiel, uvenlig overtagelse,« mener Visti Nielsen, tidligere koncerndirektør i Jyske Bank og nu fhv. bestyrelsesmedlem i ITH.

Han og den øvrige bestyrelse fik på generalforsamlingen fuld opbakning fra storaktionæren PKA, som dog i sidste uge begyndte at sælge af aktieposten. Efter mandagens generalforsamling har PKA - ifølge porteføljemanager Claus W. Jensen - besluttet også at sælge ud af den resterende aktiepost.

Læs også