Det er hans mor, der er

I familiens eje Jan Engelbrecht er fjerde generation, der driver EVA a/s, og han gør det med et smil på læben. Det frie liv som selvstændig og muligheden for at skabe gode resultater driver ham frem.

For cirka 30 år siden kunne man hver dag i juli se en knægt lænet over styret med vind i håret køre på sin sorte Yamaha-knallert. Ruten gik langs ringvejen fra hans hjem i Lyngby til morfarens fabrik i Rødovre, EVA, der producerede køkkenredskaber.

Det var skoleferie, og det var ensbetydende med, at han fik lov til at arbejde. Han pakkede bademåtter, satte hanke på kaffemaskiner og stablede kasser med gryder i den store, støvede lagerhal. Og han gjorde det med et stort smil på læben. Desuden var det fedt at tjene en skilling eller to.

I dag er knægten blevet til en mand. Den sorte knallert er skiftet ud med en sort BMW, og vinden kommer fra aircondition, når man hver dag ser ham landevejen mellem Virum, hvor han bor, og Måløv, der i dag huser EVA's hovedkontor.

Han har fået moderigtige, mørke briller og er med stor sandsynlighed iført jeans, jakke og skjorte. Han arbejder ikke længere på lageret, men i direktionskontoret, der ligger i det fjerneste hjørne af bygningen med udsigt ud over bølgende grønne marker til den ene side og en grålig Montana-reol fyldt med ringbind og kogebøger på den anden. Han nyder at være med til at føre familieforetagendet videre og drive sin egen virksomhed.

»Jeg elsker at have frihed til at træffe en beslutning, lægge en strategi og føre den ud i livet. Det er derfor, at jeg har valgt at være eneejer,« siger Jan Engelbrecht, der heller ikke underkender, at det giver en god følelse at sikre familieforetagendets fremtid.

»Min mormor, der snart fylder 100 år, siger tit, at hun er stolt af mig. Det gør hun da.«

Jan Engelbrecht overtog EVA a/s, der laver potter, pander og alle mulige andre designede køkkenting under brandene Eva-solo og Eva Trio, i 1998.

Familieforetagendet blev grundlagt i 1913 af Kai Fog. 26 år senere trådte hans nevø, Erik Mangor, til som direktør og ændrede virksomhedens navn til Eva efter hans førstefødte datter - Jan Engelbrechts mor. Virksomheden overgik til Eriks søn, Johan, der i 1998 solgte EVA til sin nevø, Jan Engelbrecht. Forvirret? Lad os bare sige, at Jan Engelbrecht er fjerde generation, der driver familieforetagendet.

Udskiftninger
Selvom firmaet er blevet inden for familien, har udviklingen ikke stået stille.

»Da jeg overtog virksomheden, kørte den pænt, men med en medarbejderskare hvis gennemsnitsalder var over 60 år. Alle mennesker har en livskurve, der går i retning af, at jo ældre vi bliver, jo mindre kommer arbejdet til at fylde. Derfor måtte jeg skifte ud i medarbejderskaren for at få virksomheden i omdrejninger. Vi satte os som mål at eksportere mere til andre lande. I dag fylder eksport en meget større del af vores omsætning, så vi er ved at være der. Men det tager lang tid at vende en virksomhed, for hele organisationen skal følge med,« siger Jan Engelbrecht.

Hvis man kigger på hans karakterbog i skolen lå det ikke i kortene, at han skulle være administrerende direktør. Skolen interesserede ham ikke - han ville hellere bruge energien på at lege eller spille hockey. Det var også på den baggrund, at han kun måtte arbejde på morfaderens fabrik i sin sommerferie.

»Ellers mente mine forældre, at arbejdet ville tage for meget fokus fra skolen,« forklarer Jan Engelbrect. Han holder en pause, tager en tår kaffe og siger så med et skævt smil:

»Det hjalp ikke så meget.«

Køkken-universet ville ikke slippe sit tag i Jan Engelbrecht, der efter skolen kom i mesterlære som isenkræmmer. I sine job som sælger og indkøber viste det sig, at han havde næse for forretning. På den baggrund spurgte den daværende salgschef for EVA, om han havde mod på at blive lært op som salgschef i virksomheden.

»Jeg kendte salgschefen. Men måske havde min onkel også en finger med i spillet i den sag. Det ved jeg ikke,« siger Jan Engelbrecht.

Nogle år efter var en virksomhed interesseret i at købe EVA. Før købet var en realitet, blev Jan spurgt om han var interesseret i at købe foretagendet. Det tog ikke mange sekunder at beslutte sig. Jan Engelbrecht havde altid har drømt om at blive selvstændig. Nu havde han muligheden for at blive det i familievirksomheden, som han mente havde et stort uudnyttet potentiale.

»Jeg er nok lidt af en enspænder. Som sælger tiltalte de lange ture på landevejene mig. Det er lidt af den samme frihed, jeg oplever som selvstændig erhvervsdrivende. Jeg kan gøre det, som jeg tror på.«

I nye lokaler
Helt i tråd med virksomhedens forvandling, flyttede EVA a/s for fire år siden ud til et nybygget domicil i Måløv. Sådan et med glasvægge, blanke gulve og store flader. Alt sammen holdt i samme enkle og moderne stil, som EVAs produkter er kendt for. Indretningen, den har Jan Engelbrecht selv stået for, ligesom han også vender tommelfingeren op og ned til nye designs, som bliver præsenteret for virksomheden.

»Jeg kan kun sælge de ting, jeg selv går ind for. Jeg elsker de produkter, vi laver, og tror på, at de er de bedste,« siger Jan Engelbrecht hvis køkken ikke overraskende er fyldt med potter, pander og køkkendesign fra virksomheden. Spørgsmålet er, om et af hans tre børn skal udvide produktporteføljen og føre virksomheden videre, når han engang taber pusten.

»Mine børn skal ikke pålægges noget, som de ikke har lyst til. Det her er min drøm - ikke deres. Hvis det sker, skal det være af deres helt egen lyst og vilje,« fastslår Jan Engelbrecht.

Ellers har du vel en nevø, der kan springe til?

Ja, jeg har en nevø. Men han bor i Australien.

Læs også