Fint humør på børserne

AKTIER Sidste uges jobtal fra USA havde stadig styrke til at skubbe aktiekurserne lidt opad.

Selv om feriestemningen så småt er ved at indfinde sig i finansmarkederne verden over, var det en ganske fornuftig udvikling, der var at finde på børserne mandag, da der var bred fremgang lige fra begyndelsen.

I den noget tynde nyhedsstrøm var det stadig den amerikanske arbejdsmarkedsrapport fra i fredags, der var den drivende faktor. Rapporten forvissede mange analytikere om, at den amerikanske økonomi fortsat er ganske sund og ser ud til at holde skansen trods problemerne på boligmarkedet. Med en robust vækst i jobskabelsen i USA som drivkraft blev købelysten derfor igen fundet frem i aktiemarkederne mandag - ikke mindst i Asien, hvor investorerne på grund af tidsforskellen endnu ikke havde haft lejlighed til at reagere på jobtallene.

Rekorder i Asien
I forvejen går det i det store og hele glimrende på børserne over det meste af Asien, hvor der for tiden sættes rekorder i en lang række af de toneangivende aktieindeks stort set efter behag. Alene mandag blev der således nået nye højder i Hong Kong, Sydkorea, Indien samt Indonesien, og den positive stemning nåede ligeledes til Taiwan og Japan, hvor de ledende indeks efter mandagens stigninger ikke er set i højere niveau de seneste syv år.

I det japanske aktiemarked, der er Asiens suverænt største og næststørst i verden efter USA, blev Nikkei-indekset over de 225 største selskaber trukket op efter offentliggørelsen af maskinordrerne for maj.

Dette nøgletal betragtes som en førende indikator for virksomhedernes kapitalinvesteringer, der med en andel på 15 pct. af bruttonationalproduktet ikke er helt uvæsentligt for nationalregnskabet og den japanske økonomi som helhed. Med en sæsonjusteret stigning på 5,9 pct. i maj kom ordreindgangen noget bag på markedsdeltagerne, som blot havde fået stillet en stigning på 2,6 pct. i udsigt af analytikerne. Det stærke tal spredte straks en god stemning i det japanske aktiemarked, hvor det selvsagt var den del af industrisektoren, der først og fremmest får glæde af den stigende ordreindgang, som trak læsset.

Et af de største skulderklap tilfaldt Nikon, der er mest kendt for sine kameraer, men som også fremstiller højteknologisk udstyr til industrielt brug. Med en stigning på 3,7 pct. var Nikon i høj grad blandt investorernes foretrukne, selv om andre selskaber fra sektoren også var godt med, heriblandt maskinproducenten Komatsu samt Fanuc, der fremstiller industrirobotter.

Hollandske firmaer i vælten
I Europa var det et par hollandske selskaber, der stod for underholdningen, da der blev leveret massive kursstigninger lige fra morgenstunden. Den hollandske fødevarekoncern Numico, der har specialiseret sig i babymad, kom i spil efter forlydender om, at franske Danone skulle være interesseret i et køb. Numico tordnede frem til et plus på 11,4 pct., før handelen blev suspenderet lidt over middag.

I sidste uge var Danone ligeledes i investorernes søgelys i forbindelse med spekulationer om et muligt frasalg af selskabets kiksedivision - der tæller mærker som LU og Prince - til amerikanske Kraft Foods. Det er netop den eventuelle gevinst fra denne handel, som analytikere nu påtænker, at Danone kan bruge på opkøbet af Numico. Også amerikanske PepsiCo blev imidlertid nævnt som mulig bejler til Numico, så flere investorer øjnede straks muligheden for en budkrig.

Kontant bud på Univar
I den mere håndgribelige afdeling var det et konkret bud på den hollandske kemikalieleverandør Univar, der sendte aktierne herfra op med raketfart. CVC Capital Partners, en europæisk opkøbsgigant med 36 selskaber i porteføljen, lancerede mandag et bud på 53,50 euro pr. Univar-aktie. Betalingen vil falde i kontanter, og buddet sætter selskabets værdi til godt 1,5 mia. euro. Univars bestyrelse anbefalede straks aktionærerne at tage imod tilbuddet, og aktierne blev fra handelens begyndelse sendt op med en stigning på 36 pct. til slutkursen 53,00.

De amerikanske børser blev sendt forsigtigt af sted mandag, da investorerne havde et halvt øje på den forestående regnskabssæson. Denne blev skudt i gang efter børsernes lukketid af aluminiumsgiganten Alcoa, der traditionen tro er den første af de helt store aktører til at fremlægge kvartalsregnskab.

Læs også