TDC-udsalg åbner for nyt købstilbud

8,2 mia. kr. hentet på salg af ejendomme og datterselskaber kan blive TDC-ejernes billet til fuld kontrol med telekoncernen.

De seneste måneders omfattende udsalg giver TDC's ejere, fem udenlandske kapitalfonde, en uventet mulighed for at få fuld kontrol med koncernen.

I dag sidder britiske og amerikanske kapitalfonde på 87,9 pct. af TDC. Fondene har aldrig lagt skjul på, at hele kongstanken med det gigantiske opkøb er at få 100 pct. ejerskab af TDC. Det vil imidlertid kræve køb af yderligere 24 mio. aktier, der med dagens kurs vil koste knap 6,2 mia. kr.

Problemet for fondene har i den sammenhæng været, at et slagsmål med ATP ikke bare har spændt ben for de oprindelige opkøbsplaner. Det har også betydet, at fondene allerede sidste år mistede adgangen til nye investeringslystne milliarder.

Mangler sikre midler
»Vi har ikke i øjeblikket sikre midler til køb af yderligere TDC-aktier, ud over hvad der resterer i henhold til Bridge-låneaftalen, som udløber den 30. maj 2006,« fremgår det af en gennemgang af TDC-forretningen, som blev offentliggjort i april 2006.

Bridge-låneaftalen udgjorde hele det økonomiske fundament for opkøbet af TDC, som fondene overtog 88,2 pct. af 1. februar 2006 for 66,8 mia. kr.

I dokumentet forklares det videre, at det ikke indgår i planerne, at fondenes opkøbsselskab, Nordic Telephone Company, efter 30. maj vil få nye lån stillet til rådighed for køb af flere TDC-aktier.

Efter sidste uges salg af 224 ejendomme er situationen imidlertid, at der i første halvår er hældt 8,2 mia. kr. i TDC-kassen, hvilket åbner nye muligheder, når det gælder om at købe ATP og TDC's 30.000 småaktionærer ud af selskabet.

Indtil videre har TDC været yderst fåmælt omkring konkrete planer med milliardgevinsten, men nu forklarer koncernen, at omkring halvdelen af fortjenesten vil gå til afvikling af selskabets gæld.

»De resterende 50 pct. går ind i kassebeholdningen, og hvordan de skal bruges, er der endnu ikke taget beslutning om,« siger Nikolaj Due, pressechef i TDC.

Hidsige spekulationer
Fra flere sider er forventningen, at milliardgevinsten vil blive brugt på at forfølge kapitalfondenes oprindelige mål om 100 pct.s ejerskab af TDC, og blandt investorer spekuleres der allerede for fuld kraft i netop den udvikling.

Inden Østre Landsret i begyndelsen af juni afgjorde 16 måneders ejerstrid mellem ATP og kapitalfondene, var TDC-kursen nærmest låst omkring 212. I går sluttede aktien i kurs 270 efter en stigning på mere end 5 pct.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ATP's fondsdirektør, Bjarne Graven, men umiddelbart efter landsretsdommen lod han forstå, at pensionsgigantens TDC-aktier fortsat er til salg, hvis prisen vel at mærke er rigtig.


Læs også