Tandpasta med hul i sikkerheden

FØDEVARESIKKERHED Kina henrettede tirsdag korrupt chef for ministeriet for fødevarer og medicin. Dermed markerer Beijing, at man tager produktsikkerheden alvorligt. Men samme dag blev giftig kinesisk tandpasta afsløret i Europa.

Bruxelles

Sundhedsfarlig kinesisk tandpasta er blevet afsløret i Europa, advarer EU-Kommissionen i Bruxelles.

Både i Italien og Spanien har myndighederne i denne uge beslaglagt tusindvis af tuber med forfalsket tandpasta, der er produceret i Kina og indeholder giftige kemikalier, som normalt bruges i kølervæske.

Afsløringen kommer i kølvandet på en stribe andre medicin- og fødevareskandaler med forgiftede produkter fra Kina, der er fundet mange steder på kloden.

Sidste år blev næsten 100 mennesker slået ihjel i Panama, fordi de tog medicin og hostesaft, som var forgiftet med diethylene glycol fra Kina. Det er det samme opløsningsmiddel, som nu er fundet i tandpasta i Europa.

I USA er borgerne allerede blevet opfordret til at undgå tandpasta produceret i Kina, ligesom kinesisk dyrefoder anklages for at have slået hundredvis af amerikanske kæledyr ihjel de seneste år.

I Spanien er 100.000 tuber tandpasta - produceret i Kina - indtil videre konfiskeret, mens Italien efter advarslerne fra Spanien foreløbig har fjernet 20.000 tuber fra hylderne.

Der er tale om de små tuber, som ofte deles ud til hotelgæster, flypassagerer og patienter på hospitaler.

De forfalskede mærker, som også tidligere er fundet i Mellemamerika, bærer - ifølge EU-Kommissionen - navnene Spearmint og Trileaf Spearmint, og laboratorieundersøgelser har vist, at tandpastaen indeholder diethylene glycol.

Det er en sirupsagtig og sødt smagende gift, som svindlerne bruger i stedet for det langt dyrere glycerin, der ofte findes i lægemidler, fødevarer og andre produkter.

Uacceptabel risiko
EU's forbrugerkommissær, Meglena Kuneva, kalder de forfalskede kinesiske produkter for en hel »uacceptabel risiko«, som EU tager dybt alvorligt. Samtlige EU-lande er blevet advaret om de farlige tandpastatuber, men kommissæren understreger samtidig, at produktet kun udgør en moderat sundhedsrisiko, og kun hvis man sluger tandpastaen i større mængder.

De spanske myndigheder har beregnet, at et barn, som vejer 12 kilo, skal sluge 80 milliliter forurenet tandpasta for at blive alvorligt forgiftet.

»Indtil videre er der ikke blevet rapporteret om forgiftning af mennesker,« siger Meglena Kuneva, der vil rejse den alvorlige sag overfor Kina, når hun 21.-26. juli besøger landet for især at diskutere forbrugerbeskyttelse.

Kina er i forvejen under stigende internationalt pres fra især USA for at forbedre både medicin- og fødevaresikkerheden samt kontrollen med de mange produkter, som Kina eksporterer. Og udlandets pres har haft effekt, som i denne uge blev statueret med et hårdtslående eksempel.

Tirsdag blev den tidligere chef for Kinas ministerium for fødevarer og medicin, Zheng Xiaoyo, henrettet, fordi han havde modtaget 4,7 mio.kr. i bestikkelse fra medicinalfirmaer for til gengæld at godkende hundredvis af forskellige medicintyper, mange af dem virkningsløse eller falske.

Et af de godkendte produkter har angiveligt kostet mindst fem menneskeliv.

Zheng Xiaoyo er den højst placerede embedsmand, der er blevet henrettet i Kina i syv år, og denne gang var dødsdommen ikke bare et skridt i kampen mod den udbredte korruption i landet. Det var også et signal til udlandet. Den 62-årige tidligere fødevarechef blev fjernet fra sin post allerede i 2005. Alle appeller er blevet afvist, og dødsdommen bliver udlagt som et modtræk til skandalerne og den stigende internationale bekymring over manglende kontrol med kinesiske fødevarer, medicin og andre produkter. Dermed viser Beijing, at man tager kritikken alvorligt, og myndighederne har samtidig lovet at forbedre produktsikkerheden.

»Zhengs embedsbrud har undermineret effektiviteten i Kinas medicinovervågning. Det har truet folks liv og sundhed og haft meget negative konsekvenser,« hedder det i dødsdommen fra den kinesiske højesteret.

Kina, der er verdens største eksportør af forbrugsvarer, har de seneste år blandt andet også været under anklage for at bruge kræftfremkaldende farvestoffer, der blev brugt til at farve æggeblommer.

Samtidig har kinesere produceret både svinekød med ulovlige tilsætningsstoffer og falsk mælkepulver, der dræbte flere babyer.

Blyholdigt legetøj
I USA er der tillige fundet legetøj dekoreret med blyholdig maling, forgiftet fisk, juice med ulovlige farvestoffer og farlige bildæk, og bekymringen er nu ved at sprede sig til det europæiske marked.

Kinas regering har ofte afvist kritikken af produkterne som en del af handelskrigen med USA, der har et kæmpemæssigt minus på handelsbalancen med Kina. Kineserne har hævdet, at angreb på deres produkter sker for at holde landet nede med skræmmekampagner i Vesten, som manipulerer forbrugerne og beskytter amerikanske produkter.

Men i forbindelse med henrettelsen i denne uge erkendte den kinesiske regering åbenlyst, at kontrollen med fødevarer og medicin er utilfredsstillende, og at landet har været for langsomt til at tackle problemerne. Men nu loves markante forbedringer, herunder oprydning i den kinesiske medicinalindustri og en tvungen rotation af embedsmænd for at undgå for tætte bånd til industrien.

»Som et udviklingsland er Kinas nuværende sikkerhed for fødevarer og medicin ikke så tilfredsstillende, fordi kontrollen begyndte sent og grundlaget for dette arbejde er svagt,« lød det i en erklæring fra Yan Jiangying fra medicin- og fødevareministeriet.

Læs også