Nu kan vi snart undvære hovedet

Det her med fremtiden er aldrig helt nemt.


Bare man åbner døren, ligger den jo derude og venter.

Den er der, uanset hvad man synes, og den bliver aldrig helt præcist, som man havde forestillet sig.

Vi må med Danmarks lune satiriker Robert Storm Petersen konstatere at, »Det er svært at spå - især om fremtiden.«

Man kan nu alligevel godt nærme sig den ved at undersøge, hvad der står og simrer på grillen. Midt i alskens Hollywood-inspireret nonsens, dommedagsprofetier om jordens undergang og konspirationsteorier om snart sagt hvad som helst, findes et lille åndehul, hvor folk sidder og udveksler informationer om den slags.

Det hedder World Future Society ( www.wfs.org) og er et samlingssted for kloge hoveder, forskere og nørder der synes, at det er vildt interessant at bygge videre på den nyeste forskning og tidens tendenser. De lægger sammen og trækker fra og fortæller, hvad vi kan forvente at møde lige henne om hjørnet.

***

For eksempel kan vi regne med at fremtiden ser sort ud for folk, der lever af at lave gebisser, guldkroner eller kunstige tænder af plastik. Takket være stamcelleforskning kan man snart få ens egen nye hvide tand til at gro ud i hullet efter den, som tandlægen har rykket ud. Keine hexerei - blot kultivering af lidt cellemateriale og en enkelt indsprøjtning i det tomme hul i gummen.

Nano-teknologi er jo også kommet for at blive, selv om det stadigvæk forekommer de fleste en anelse ude i hampen at operere med byggeklodser på en milliontedel af en meter. For eksempel behøver turister ikke længere gå rundt med en flaske vand i hånden i forretningsgader fulde af vandsælgende butikker af frygt for akut global vandmangel. Indenfor de næste to-fem år kan man erhverve sig et lille fikst nano-apparat, der kan trække vand ud af luften.

I løbet af 5-10 år kan vi få en computer, der er så lille og fleksibel, at vi bare kan stoppe den i tegnebogen, bukselommen eller beautyboksen. Om 10-15 år vil det også blive sløje tider for kirurgerne. I hvert fald hvis de stadig tror, at de skal skære folk op for at kunne operere knoglebrud og leverskader. Til den tid vil næsten alle indvendige skader i kroppen blive opereret indefra.

Men så er der også os selv…...

***

Kan vi regne med at være den samme prototype, som vi er i dag? Eller må vi se i øjnene, at vi er sådan en slags aber, neandertalere eller ældre-stenalder-individer i forhold til dem, der er på vej derude?

Ja, sådan er det faktisk. Sørgeligt nok eller heldigvis kan man sige - alt efter temperament.

Det er en historisk kendsgerning, at menneskehedens store spring bliver taget, når teknologierne smelter sammen. I dag ser vi tv, telefon og computer blive til små maskiner, som ingen kan leve uden - i hvert fald ikke husets teenagere. I morgen er det gen-teknologi, nano-teknologi og robot-teknologi, der fusionerer og ændrer konceptet for, hvad man egentlig forstår ved et menneske.

Der går nok 25-30 år, inden vi når så langt - for alvor. Men der er allerede fuld gang i at speede vores 100 billioner relativt langsomme hjerneprocessorer op ved at forbinde dem med forskellige former for nanorobot-teknologi via superhurtige trådløse forbindelser.

***

Vores hjerne bliver kort sagt trådløst forlænget med en computer og i stand til at kommunikere med den. Vi bliver så kloge, at vi kan undvære hovedet. Eller som det hedder: »I 2030 bliver vi i stand til at bevæge os ud over den grundlæggende arkitektur for hjernens neurale regioner.«

Til den tid kan man sætte hjernen til at løse komplicerede ligninger og skrive internationale bestsellere, mens man spiller lidt billard eller nyder en drink ved poolen. Men som World Future Society slår fast i selskabets programerklæring: »Fremtiden sker ikke bare. Mennesker skaber den i dag gennem deres handlinger - eller mangel på handling.«

Tænk over det næste gang De åbner døren.


BRANCHENYT
Læs også