Komiker udfordrer eliten

Komikeren Beppe Grillo, der forudså Parmalats fald, går til angreb på magtfulde italienske institutioner - fra centralbanken til den katolske kirke. Han gør grin med tingene - og tages mere og mere alvorligt.

Beppe Grillo bruger usædvanlige våben i sin kamp mod korruption: Han gør grin med den.

»Det er næsten en lov i italiensk erhvervsliv, at din karriere ikke blomstrer, før du har en plettet straffeattest,« siger den italienske komiker.

På sin igangværende turné går den tykke, fuldskæggede Grillo til angreb på magtfulde institutioner fra den italienske centralbank til den katolske kirke, som han beskylder for at stå bag nogle af landets største økonomiske og politiske skandaler.

Den 58-årige Grillo gjorde grin med revisionssvigt i Parmalat Finanziaria i 2002 - et år inden, den store fødevarekoncern krakkede i Europas hidtil største konkurs. Han er blevet indkaldt til møder i Vatikanet og med premierminister Romano Prodi. Hans blog på internettet, der beskæftiger sig med korruptionsbekæmpelse, har samlet et netværk af 1,6 mio. aktivister, der kæmper for reformer som for eksempel retten til at gennemføre massesøgsmål.

»Vi har brug for et juridisk våben. Noget, der kan hjælpe os i kampen mod de kriminelle virksomheder,« siger Grillo.

I sit show kombinerer han en aktivisme a la den amerikanske filminstruktør Michael Moore med en energiudladning a la komikeren Robin Williams. I løsthængende sorte bukser og T-shirt drøner han sveddryppende rundt blandt publikum, mens han råber af sine lungers fulde kraft i samfulde tre timer.

Helterolle
Han blev udnævnt til en helt af Time Magazine i 2005 på linje med rockstjernen Bob Geldof for at have meddelt sit publikum, at Parmalat ville gå konkurs. En direktør fra fødevarekoncernen havde givet ham et tip om de forestående problemer under en af hans tidligere turneer.

Muldvarpens oplysninger fik Grillo, der er uddannet revisor, til at se virksomheden nærmere efter i sømmene. Senere blev han afhørt af politiet om sin efterforskning af Parmalat.

»Det krævede ikke en hjerne af machiavellistiske proportioner at opdage, at der var noget galt. Det kunne en tredjerangs revisor sagtens klare,« siger komikeren.

Parmalat-historien førte til oprettelsen af ”Beppe Grillos Blog” en søvnløs nat i januar 2005, da han sad foran sin computer iført boxershorts. Bloggen tiltrækker nu 200.000 unikke besøgende om dagen.

Tilhængere af Grillo mødes mindst én gang om ugen og arrangerer lokale kampagner med fokus på alt fra genbrug til uddeling af protestskrivelser mod salget af statsejede vandkoncerner.

I Grillos ideelle verden ville Italien forbyde erhvervsfolk at være medlem af mere end én bestyrelse, forbyde krydsejerskaber mellem virksomheder og forbyde aggressiv gældtagning i virksomheder efter en overtagelse.

Et hyppigt offer for hans vittigheder er bestyrelsesformanden i banken Capitalia SpA, Cesare Geronzi, som efterforskes i forbindelse med bankens rolle som en af Parmalats største långivere.

Magtens kabale
Geronzi optræder også i ”Magtens kabale” på Grillos blog, som sætter bankmanden i direkte forbindelse med Telecom Italia i kraft af hans medlemskab af bestyrelsen i Mediobanca SpA, en investeringsbank med ejerandele i mange store italienske virksomheder.

Geronzi, 72 år, sagde i april, at han og hans kolleger havde handlet med ”maksimal ordentlighed” i deres forretninger med Parmalat. En talsmand for Capitalia afviser at kommentere fremstillingen af Geronzi i bloggen, og bankmandens advokat, Ennio Amodio fra Milano, var ikke at træffe for en kommentar.

Grillo repræsenterede en gruppe utilfredse aktionærer på Telecom Italias generalforsamling i april og afleverede fra talerstolen et 17 minutter langt angreb på den ledelse, som han beskylder for at have forgældet virksomheden for ca. 50 mia. dollars og have udløst et fald i aktiekursen på 19 pct. over de seneste to år.

»Grillo kæmper for at stille magthaverne til ansvar i et land, hvor de rige og magtfulde er sluppet af sted med hvad som helst,« siger Umberto Mosetti, chef for den italienske afdeling af Deminor, en kreds af obligationsejere, der med udgangspunkt i Bruxelles har anlagt et massesøgsmål i USA mod Parmalat.

Komikerens uforsonlige stil falder ikke i alles smag. Foran et publikum på 6.000 mennesker i Milano i sidste måned, henvendte Grillo sig til en tilskuer og spurgte, hvor manden arbejdede.

Da manden mumlede »Mediobanca«, råbte Grillo: »I morgen møder du op på kontoret med et dynamitbælte, henvender dig til Geronzi og sprænger dig selv i luften!«

Vatikanet offer
Grillos oprør retter sig også mod kirken. Han siger, at han under et møde med Vatikanets statssekretær, Tarcisio Bertone, konstaterede, at hvis kirken vil hjælpe med at gøre verden bedre, kunne den passende begynde med at importere kaffe direkte fra de fattige kaffebønder. Bertone havde serveret espresso fra Lavazza SpA, Italiens største kaffeproducent.

For nylig viste Grillo på sit site på internettet en dokumentarudsendelse fra BBC, der påstod, at Vatikanet beskytter pædofile præster. Den statsejede tv-station RAI SpA havde udsat udsendelsen ”Sexforbrydelser i Vatikanet”.

Alt sammen tegn på, at offentlighedens modvilje mod den magtfulde elites overflod er begyndt at udløse mærkbare forandringer i det italienske samfund. Premierminister Prodi, som mødtes med Grillo kort efter at have vundet valget i 2006, skar 30 pct. af sin egen årsløn til nu 86.102 euro og sænkede desuden lønnen for 102 andre ministre, viceministre og ministersekretærer.

Italiens magthavere får brug for mere end løntilbageholdenhed for at genoprette renommeet. En kendsgerning, der måske kan forklare, hvorfor samtlige 81 shows på Grillos planlagte turne til koncerthuse og fodboldstadioner i år er udsolgt.

»Vi føler os alle snydt og bedraget, og Grillo, en komiker, er den eneste, der tør sige det højt. Beppe burde vælges til præsident. På den anden side er han alt for intelligent og ærlig til at stille op,« siger Igor Cattoli, der overværede et af Grillos shows for nylig.

Læs også