Monopol- aftale bortdømt

EF-Domstolen annullerer en monopolbekæmpende aftale indgået sidste år mellem De Beers og Europa-Kommissionen, der havde til formål at forhindre den sydafrikanske diamantgigant i at købe uslebne diamanter fra virksomhedens russiske rival, Alrosa, fra 2009.


EF-Domstolen udtaler, at Europa-Kommissionens bestræbelser på at begrænse handelen mellem de to virksomheder var »umiskendeligt ude af proportioner« og tilføjer, at det ikke er bevist, at de to virksomheder til sammen havde en »dominerende position« på det europæiske marked, som kunne retfærdiggøre en begrænsning af deres frihed til at handle med hinanden.

Ifølge Europa-Kommissionen har De Beers haft en monopollignende position på diamantmarkedet i en stor del af det 20. århundrede, og virksomhedens løfte om at indstille opkøbet af diamanter fra Alrosa fra 2009 ville åbne for konkurrence på verdensmarkedet for uslebne diamanter, som i 2004 havde en værdi af 12 mia. dollar (knap 65 mia. kr.).

Alrosa indbragte aftalen for EF-domstolen, da virksomheden mente, den var urimelig.

De Beers kontrollerer ca. 60 pct. af verdens forsyning af uslebne diamanter og fremstiller 43 pct. af verdensproduktionen.

Russiske Alrosa er verdens næststørste producent af uslebne diamanter.

AP

Læs også