Virksomheder trues med opløsning

REGNSKABEt stigende antal aktie- og anpartsselskaber blæser på reglerne for aflevering af regnskaber. Flere end 14.000 virksomheder er af Erhvervs- og Selskabsstyrelsen blevet truet med tvangsopløsning.

Hver ottende danske virksomhed har så svært ved at aflevere deres regnskaber til tiden, at de er blevet truet med bøder og tvangsopløsning af Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

»Den 21. juni udsendte vi 14.000 opløsningstrusler til danske virksomheder. Sidste år kunne vi nøjes med at udsende 10.000 breve,« forklarer Ryan Gydesen, kontorchef i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Så sent som i 2002 var styrelsen helt nede på at sende 5.000 breve.

»Vi er ret kompromisløse omkring reglerne. Når man stifter et anparts- eller aktieselskab fralægger man sig det personlige økonomiske ansvar. Derfor er det afgørende, at samarbejdspartnere og kunder kan få indsigt i selskabernes økonomi,« fastslår Ryan Gydesen.

Starter med bøder
De manglende regnskaber får nu økonomisk betydning for ledelsen i virksomhederne. Omkring 1. juli udsendte Erhvervs- og Selskabsstyrelsen bødekrav på 500 kr. til bestyrelsesmedlemmerne. Ugen efter steg bøden til 1.000 kr.; i næste uge øges den til 1.500 kr. for til sidst at ende på 2.000 kr.

»I starten af august sender vi så de virksomheder til tvangsopløsning, som stadig ikke har afleveret årsregnskaberne,« forklarer Ryan Gydesen.

Tallene fra 2006 viser, at det primært er sjusk og slendrian hos virksomhederne, der gør, at de bliver truet med tvangsopløsning.

Slutter med opløsning
Ud af de ca. 10.000 virksomheder, som sidste år var for sent på den, blev knap 1.200 efterfølgende sendt til tvangsopløsning.

Ifølge revisionsvirksomheden KPMG kan årsagen være manglende prioritering hos virksomhederne.

»Det er vigtigt at aflevere til tiden, så bl.a. kreditorer har adgang til opdateret finansiel information. Belært af nogle af de skandaler, der historisk set har været, kan man se, at det er vigtigt. Der er kun én ting at sige til virksomhederne: Stram op,« lyder det fra partner i KPMG, Michael Sten Larsen. Blandt de virksomheder, som har afleveret regnskabet for sent er internettjenesten Jubii.

Læs også