Boligmarkedet i USA udløser finans-uro

De finansielle markeder står over for en zigzag-kurs i de kommende måneder.

SIDE 5 og 7• Der er dømt flossede nerver og svedplettede skjorter for finansanalytikere, børsmæglere og investorer verden over i de kommende måneder. En række modsat pegende tendenser ventes nemlig at få de globale finansmarkeder til at piske op og ned.

»Vi er på vej ind i en fase, der løber frem til august, hvor vi kommer til at se en zigzag-kurs på de finansielle markeder. Der kommer input, som begunstiger udviklingen, og der kommer meldinger om inflation eller renter, som trækker nedad. Det er en ny situation, og vi får ikke noget enkeltstående nøgletal, der kan afklare situationen,« siger chefrådgiver Bjarke Østergaard fra Nordea.

Det var præcis sådan en bombe, der ramte det danske og de globale aktiemarkeder i går.

Den udløsende faktor var en nedjustering af visse obligationer baseret på lån fra først og fremmest økonomisk svagt stillede i USA.

Ned- og optur


Resultatet var til at tage at føle på.

Fra morgenstunden tordnede fondsbørsens eliteindeks, C20, ned med 1,4 pct., men senere rettede kurserne sig. Dagen endte i et plus på 1 pct. godt hjulpet frem af solide kursstigninger i A.P. Møller - Mærsk og Lundbeck.

»Det er jo kun få dage siden, at indekset nåede all time high. I går fik vi så nogle negative nyheder, men markedet er stadig sundt,« fortsætter Bjarke Østergaard.

Ifølge cheføkonom Carsten Vallgren i Danske Bank skyldes usikkerheden først og fremmest, at det amerikanske boligmarked er svagt og derfor kan minde om det danske.

»Det er et boligmarked i knæ, hvor vi ser stigende renter, der bider på et boligmarked, hvor man ligesom herhjemme er kommet rigtig højt op. Prisvæksten bremser op, og der er ikke så mange boliger, der bliver solgt.«

Hvem har sorteper?
Men der er dog en faktor, som klart adskiller situationen fra den danske.

Det er de såkaldte ”subprime”-låntagere - folk med meget dårlige kredithistorier, og dem har vi ikke i Danmark, forklarer Carsten Vallgren.

Det giver en anden usikkerhed.

»Folk bliver bange for, at noget er galt. Det er nervøsitet, som er forårsaget af usikkerhed - for hvem sidder med sorteper?«

Læs også