Rentestigninger presser britiske husejere

Frygt for et stigende antal tvangsauktioner på det britiske boligmarked. Den britiske centralbank har hævet renten seks gange på 10 måneder, og det har givet boligejerne lommesmerter. Den britiske regering vil løse problemet ved at bygge flere huse og oprette fastforrentede langfristede lån.

Flere stigninger på den britiske centralrente har sat mange britiske husejere under pres.

De himmelstræbende priser på det britiske boligmarked har ligesom i Danmark fået mange nye boligejere til at presse deres økonomi til det yderste for at komme ind på boligmarkedet. Det er de nu kommet til at betale for. I løbet af de seneste 10 måneder har den britiske centralbank hævet renten i alt seks gange til 5,75 pct. Og for en boligejer med et lån på 2,2 mio. kr. betyder det i snit, at der skal findes 1.815 kr. mere på budgettet om måneden i forhold til sidste sommer. Det svarer på årsplan til knap 22.000 kr.

Meget pres
»Der er meget pres på boligejere. Ikke fordi renten er specielt høj, men på grund af den fart, som den er steget med i løbet af de seneste måneder, hvilket fanger folk på det forkerte ben,« siger en talsmand fra Council of Mortgage Lenders (CML), hvilket er den britiske pendant til Finansrådet.

Det er især de to millioner boligejere med fastforrentede korte lån, som i løbet af de næste 18 måneder skal forny deres lån, der risikerer at komme i klemme.

Kan ikke betale
Samtidig viser nye tal, at antallet af boligejere, der ikke har råd til at betale deres månedlige rater er fordoblet til 77.000 boligejere om måneden. Andre tal fra CML viser, at førstegangskøbere slår rekord ved at låne 3,37 gange mere end deres årlige indtjening for at blive husejere. Og i den britiske hovedstad, hvor huspriserne er på det absolut højeste niveau i landet, bruger førstegangskøbere nu op til 50 pct. af deres samlede indkomst på at betale af på deres huslån, hvilket primært skyldes, at det britiske ejendomsmarked er tredoblet i værdi på 10 år.

Eksperter advarer dog mod at male fanden på væggen. Selvom antallet af tvangsauktioner er tredoblet siden 2004, er det ifølge MoneyExpert.com stadig kun en fjerdel af antallet i 1991, da bunden gik ud af markedet og efterlod millioner med gæld, der oversteg værdien af deres ejendom.

Men situationen kan også blive værre. Mere en halvdelen i en meningsmåling blandt økonomer foretaget af Reuter forudsiger nye rentestigninger i 2007 for at holde inflationen i ro, selv om de seneste tre rentestigninger i januar, maj og juli er begyndt at have indvirkning. I så fald vil der blive lagt endnu mere pres på boligejere, der stadig har meget gæld.

Mangel på boliger
Situationen skyldes især mangel på boliger i Storbritannien, og for at undgå at problemet vokser, øgede den britiske premierminister Gordon Brown i går regeringens målsætning for antallet af nybyggerier med en kvart million frem til 2020. I alt skal der over de næste 12 år bygges tre mio. nye boliger, hvilket kombineret med nye fastforrentede lån på 20-25 år, der fremlægges senere på året, skal løse problemerne for førstegangskøbere.

»At sikre at ikke bare få men mange har råd til at komme ind på boligmarkedet er vitalt for at sikre en bedre fremtid for vort land,« fastslog Brown i Underhuset, men det vil de boligejere, der allerede er klemte, formentligt ikke bruge til noget.

Læs også