Thailand - usikker fremtid på den politiske front

Efter militærkuppet i efteråret 2006 er der en vis usikkerhed om den politiske fremtid i Thailand. Et nyt valg er planlagt i slutningen af året efter udarbejdelsen af en ny forfatning. Forretningsmæssigt er der en lang række interessante perspektiver i Thailand, der er meget åbent over for udenlandske investeringer.


MARKEDET I september sidste år blev Thaksin-regeringen væltet ved et militærkup anført af general Sonthi Boonyaratgklin. Militæret opløste parlamentet og senatet samt ophævede forfatningen og indførte midlertidig undtagelsestilstand. Landet ledes i øjeblikket af premierminister Surayud Chulanont, en pensioneret general indsat af militærjuntaen, som forventes at fortsætte frem til midten af december, hvor et valg forventes afviklet. En ny forfatning er under udarbejdelse og vil blive forelagt til folkeafstemning i løbet af sensommeren. På nuværende tidspunkt hersker der dog en vis tvivl om, hvorvidt tidsplanen med en ny forfatning og valg kommer til at holde, samt hvilken politisk fremtid landet går i møde.

Efter en længere periode med årlige vækstrater på ca. 8 pct. blev Thailand i 1997 ramt af en hård økonomisk krise. Den økonomiske udvikling fra 2002 og frem har imidlertid været positiv med årlige vækstrater på 4,5-7 pct.. I 2005 og 2006 voksede BNP med ca. 5 pct.. Vedvarende høje oliepriser, stigende renter og den politiske usikkerhed som følge af militærkuppet vil formentlig begrænse den økonomiske vækst. Den forventede vækst for 2007 er således 3,5-4,5 pct.

Generelt er Thailand tæt knyttet til Vesten og USA, og der er en stor åbenhed over for udenlandske investeringer samt WTO-samarbejdet. For danske virksomheder er Thailand i et regionalt perspektiv et interessant marked. Med landets strategiske placering og veludbyggede infrastruktur er det ikke uden grund, at Thailand er blandt de varmeste fortalere for frihandel og styrket økonomisk integration i regionen.

DANSKE VIRKSOMHEDER Mange danske virksomheder har investeringer i Thailand - blandt andet Maersk, Danfoss, East Asiatic Company, Dantherm, Ecco, DZ Card, Georg Jensen, Grundfos, ISS, Viking, Novo Nordisk og Rambøll. Mange af de danske virksomheder er repræsenteret som datterselskab eller via agenter på markedet.

BRANCHER På et ekspanderende marked som det thailandske kan fremhæves mange vækstsektorer. Handelsafdelingen på den Danske Ambassade i Bangkok samt Thailands Board of Investment vurderer følgende brancher som vækstområder:

 • Miljø- og energisektoren
 • Maskiner og udstyr til fjerkræ-, svine- og fiskerisektorerne
 • Leverancer til automobilindustrien
 • Elektronikindustrien
 • Modeindustrien
 • Højkvalitets forbrugsgoder

  Derudover er der inden for visse sektorer gode muligheder for outsourcing. Blandt andet kan Thailands Board of Investment (BOI) eller Industrial Estate Authority of Thailand (IEAT) hjælpe virksomheder i gang, samt oplyse om finansielle incitament-programmer inden for udvalgte sektorer. For yderligere informationer se www.BOI.go.th eller www.IEAT.go.th.

  TAKT OG TONE Thaierne er kendt for deres gæstfrihed og venlighed over for udlændinge. Den thailandske kultur kan virke en smule kompliceret, da den bygger på andre værdier end den vestlige verdens.Thaierne er opmærksomme på dette og accepterer derfor også, at udlændinge ikke har en komplet viden omkring den thailandske kultur og derfor ikke er i stand til at følge alle de uskrevne regler for passende adfærd. Thaierne sætter dog stor pris på, at besøgende forsøger at forstå deres kultur og efter bedste evne tilpasser sig derefter. Alle sociale relationer mellem thaierne er baseret på den relative status imellem dem. Både privat og i forretningslivet er det vigtigt for thaierne ikke at tabe ansigt, og enhver handling, der kan resultere i dette, bør undgås. Tempoet i forretningslivet er langsommere end i Vesten, hvilket man må acceptere.

  KONTORTIDER Arbejdsdagen starter normalt kl. 08 og varer indtil kl. 17. Frokost er normalt kl. 12-13. Offentlige kontorer har åbent på hverdage fra kl. 08.30-16.30. Butikker har normalt åbent fra kl. 08.30-22.00.

  Kilde: Cheføkonom Jacob Warburg, Danmarks Eksportråd, Den Danske Ambassade i Bangkok, www.ambbangkok.um.dk  Læs mere på  www.eksportraadet.dk..

Læs også