Marokko satser på luksusturister

Marokko vil være største turistmål i Nordafrika og også konkurrere med Spanien.

Paris

Det marokkanske kongerige har store ambitioner om at udvikle sin økonomi ved at tiltrække velhavende europæiske turister.

Ifølge en ny udviklingsstrategi er målet allerede i 2010 at overbevise 10 millioner turister om, at de i stedet for andre middelhavslande skal vælge Marokko som deres feriedestination.

Satsningen kommer efter den turistmæssige nedtur, der fulgte efter 11. september 2001 og senere terrorangreb i Casablanca. Det betød, at mange vestlige turister i stedet valgte lande som Kroatien, Slovenien, Malta, Cypern og også nordafrikanske Tunesien, der igennem de seneste årtier har udviklet sig til et mekka for masseturisme.Med på vognen
Nu vil Marokko med på vognen. Landet med hav, bjerge, ørken og en række kulturbyer har indtil videre været et yndet feriemål for ikke mindst franske turister, hvoraf mange har købt huse med gårdhaver i de historiske kvarterer som Marrakech og Fès.

Fremover skal turistbyerne udbygges, og nye skal føjes til. Planen er at bygge seks helt nye nøglefærdige badebyer, hvoraf den første i den nordlige del af landet, Saidia, skal åbne dørene for turister allerede i 2008.

»Vi har besluttet ikke at forsøge at være de bedste på prisen, men vil sælge vores byer som mærkevarer,« siger Salima Haddur fra det marokkanske turistkontor til den franske avis Le Figaro.

De nye badesteder ventes at kunne tage konkurrencen op mod turistbyerne i det sydlige Spanien og Portugal, hvor der efter årtiers hektisk byggeaktivitet snart ikke er mere plads til hverken strandløver eller bygninger.Hver by sit slogan
Samtidig går den marokkanske strategi ud på at sælge de gamle byer med hvert sit slogan. Marrakech som en eksotisk kvalitetsdestination, man hurtigt kan komme til, Fès som en kulturby, Agadir som en badeby og Ouarzazate som porten til Sahara.

Desuden skal udbuddet af aktiviteter øges. Ifølge Salima Haddur skal antallet på 17 eksisterende golfbaner fordobles, og der skal investeres i faciliteter for helse og kurbade.

Planerne giver rige muligheder for investorer. Ifølge de marokkanske myndigheder står velhavere fra de arabiske Golf-lande allerede i kø, men der er også plads til europæerne.

jorgen.ullerup@jp.dk


..

Læs også