Milliardtab på farlig medicin

Den amerikanske medicinkoncern Merck har indtil videre lagt 4,3 mia. kr. til side til advokatudgifter. Hvad erstatningsudgifterne kan løbe op i for gigtmedicinen Vioxx, tør selskabet ikke gætte på.

Milliardtab på farlig medicin

Det skulle have været en supersællert, men er blevet et mareridt i milliardklassen for Merck.

Gigtmedicinen Vioxx har indtil videre givet anledning til 26.950 sagsanlæg, skriver den amerikanske medicinkoncern i sit halvårsregnskab.

Vioxx blev lanceret for nogle år siden og skulle have været endnu en indtjeningsmaskine. Men snart begyndte bivirkningerne at vise sig, og de var alvorlige. Patienter fik blodpropper i hjertet og døde, og derfor er Vioxx nu alene berømt og berygtet som et eklatant eksempel på, hvor galt det går, når en medicinkoncern sætter et farligt produkt på markedet.

I halvårsregnskabet opregner Merck, at selskabet indtil videre har lagt 810 mio. dollars eller 4,3 mia. kr. til side og vel at mærke alene til at dække advokatomkostninger.

»Selskabet har ikke foretaget nogen reserver til potentielle erstatningskrav i forbindelse med Vioxx-søgsmålene,« skriver ledelsen.

Den konstaterer blot, at hvis sagerne går selskabet imod, kan det få »betydelig negativ effekt« på selskabets økonomiske situation. Udsagnet skal ses i forhold til, at Merck i de første seks måneder af i år har haft en omsætning på godt 64 mia. kr. og et overskud efter skat på godt 18 mia. kr.

loa

Læs også