Nyd din hængekøje

Det er juli, og du bør ligge i din hængekøje. Selv om du tilhører toppen af virksomhedspyramiden, må du unde dig selv glæden ved at koble fuldstændigt og totalt af. Sove længe, kigge ud over vandet time efter time, pille fjordrejer - alt det der kan være ganske svært at få tid til i en toptunet hverdag.Det er juli, og du bør ligge i din hængekøje.


Selv om du tilhører toppen af virksomhedspyramiden, må du unde dig selv glæden ved at koble fuldstændigt og totalt af. Sove længe, kigge ud over vandet time efter time, pille fjordrejer - alt det der kan være ganske svært at få tid til i en toptunet hverdag.
I Trygs direktion bevilger de sig selv fire ugers sommerferie. Og den har de bare at holde fast i. Det er et fornemt eksempel til efterfølgelse.

Især hvis du er dansker, har du om nogen fortjent din sommerpause fra arbejdet. Vi danskere er ekstremt effektive på jobbet. Vi får i den grad noget fra hånden, når vi er på.

Ledere fra mange andre vestlige lande tror ikke deres egne øre, når de hører, at langt de fleste danskere har seks ugers ferie plus helligdage. Hvordan pokker formår vi at opnå vores utallige kulsorte bundlinjer?


Forklaringen er blandt andet, at vi på jobbet producerer, som om fanden var i hælene på os. De fleste af os i hvert fald! Jeg kender også dovne hunde, men dovenskab er og bliver en antidyd, når du er dansker. Er der noget, der kan provokere os, er det, når kollegaen sidder med benene på bordet og en avis foran sig. Sådan en type rangerer lavt på vores hitliste.

I Danmark er folk på jobbet i få timer, til gengæld besidder de en hektisk arbejdsiver, der har været og er en ekstrem styrke, når vi skal konkurrere på det globale marked. Hos de gamle grækere var der absolut ingen prestige i at arbejde. Det havde de slaver til, men sådan er det ikke hos nutidsdanskere. Når vi er på, så knokles der. Vores protestantiske kultur gør os afsindigt samvittighedsfulde; vi yder, før vi nyder.

Heldigvis har vi vores mange feriedage til at komme ned i gear. Og dem skal vi tage dybt seriøst. Måske er netop disse ferier en medvirkende årsag til, at vi angiveligt ikke er helt så stressramte som andre folkeslag.

Et utal af undersøgelser om stress har set dagens lys, og det er vanskeligt at skelne skidt fra kanel. Men en mere pudsig en af slagsen pegede sidste år på en signifikant sammenhæng mellem stress og antallet af feriedage.

Undersøgelsen tog udgangspunkt i interviews med 7.000 erhvervsfolk verden over og viste, at man finder den største stigning i antallet af stressede forretningsfolk i Taiwan, hvor de i gennemsnit har otte feriedage om året. Europæerne er omvendt blandt de mindst stressede, og her har erhvervsfolk i gennemsnit 22 feriedage per arbejdsår.

Jo længere ferie, jo mindre stress, lød sammenhængen. Og set i det lys burde danskerne være et helt og aldeles ustresset folk.

Men så godt spiller klaveret ikke. Videncenter for Arbejdsmiljø vurderer, at hver tiende dansker har problemer med stress. Både uklare forventninger fra ledelsen og stigende effektivitetskrav - både egne og andres - er med til at stresse. Og så er der også lige det med, at ferier på papiret ikke altid er ferier sådan fuldt og helt.

Hjemmearbejdspladser og mobiltelefoner gør det enormt fristende at tjekke arbejdsmailen i ferietiden, og undersøgelser viser ikke overraskende, at næsten tre ud af fire ledere ikke holder helt fri, selv om de officielt er på ferie.

I denne ferietid er det derfor endnu en gang værd at lytte til en klog mand, som engang sagde: »Dovenskab er det bedste middel mod stress«.

Så find din egen dovenlars og nyd tiden i hængekøjen. Go' ferie!

Læs også