Politisk krav om indgreb mod svineeksportører

DYRETRANSPORT Politikerne er rasende efter de seneste afsløringer af systematisk svindel med svinetransporter. Flere vognmænd risikerer at få inddraget deres autorisation.

En række danske vognmænd, som er storeksportører af svin, risikerer at få suspenderet deres tilladelse til at køre med dyr. Vognmændene har erkendt, at de systematisk har oplyst forkerte bestemmelsessteder for titusindvis af danske smågrise, der er eksporteret til Tyskland.

De forkerte bestemmelsessteder er anført på transportdokumenterne, som er indsendt til de danske veterinærmyndigheder.

Som beskrevet i Morgenavisen Jyllands-Posten mandag er det en vidt udbredt praksis i branchen at anføre forkerte bestemmelsessteder for de danske smågrise. Eksempelvis har et handelsselskab i den lille tyske by Garrel på papiret modtaget over 18.000 danske smågrise de seneste tre måneder. Men handelsselskabets ledelse oplyser, at de danske smågrise i virkeligheden aldrig kommer i nærheden af Garrel - de sendes direkte ud til de tyske landmænd.

Ifølge veterinærdirektør Preben Willeberg, Fødevarestyrelsen, er denne praksis »lige til en politianmeldelse«. Når eksportørerne oplyser et forkert bestemmelsessted, forringer det veterinærmyndighedernes muligheder for hurtig opsporing af dyrene i tilfælde af sygdomsudbrud, påpeger Preben Willeberg. Samtidig mister myndighederne muligheden for at kontrollere, hvor langt grisene transporteres.

Omfang kortlægges
Fødevarestyrelsen vil nu kortlægge omfanget af ulovlighederne med henblik på at vurdere, om eksportørernes autorisation skal suspenderes.

Samtidig indføres et krav om, at det tyske handelsselskab skriftligt skal bekræfte, at der er reserveret plads til opstaldning og aflæsning af de danske grise i mindst 48 timer. Kun hvis det krav opfyldes, vil de danske veterinærmyndigheder udstede de sundhedscertifikater, der er nødvendige for at eksportere levende dyr. Blandt politikerne vækker afsløringerne vrede:

»Jeg håber, at Fødevarestyrelsen politianmelder disse virksomheder så hurtigt som overhovedet mulig. Det er himmelråbende åndssvagt, at nogen kan finde på at tro, at de efter forgodtbefindende kan anføre et bestemmelsessted, som dyrene aldrig kommer til,« mener formanden for Folketingets Udvalg for Landbrug og Fødevarer, Christian H. Hansen (DF).

Han mener, at de danske myndigheder skal tage skrappere midler i brug: »Der skal afsættes flere penge til stikprøvekontroller. Vi må stresse disse virksomheder, ligesom vi i sin tid gjorde det med rockerne, da vi vedtog rockerloven. Samtidig er det altså ved at være på tide, at myndighederne kommer op i gear og får styr på det her område,« siger Christian H. Hansen.

Klar til indgreb
Venstres ordfører, Jens Kirk, der selv er landmand, har svært ved at forstå, hvorfor myndighederne ikke har grebet ind for længst.

»Jeg fatter simpelthen ikke, at det her cirkus bare kan fortsætte. Enhver, der har den mindste smule forstand på landbrug, ved, at sådanne handelsselskaber ikke er de virkelige modtagere af så mange danske grise. Grisene bliver naturligvis sendt direkte ud til de tyske landmænd. De danske myndigheder skal selvfølgelig studse over, at de modtager så mange transportdokumenter, hvor handelsselskaber er anført som modtagere. Derefter skal myndighederne omgående gå ud og indskærpe over for eksportørerne, at de skal anføre det rigtige bestemmelsessted. Mere kompliceret burde ikke være,« siger Jens Kirk og tilføjer med et suk:

»Jeg har snart mest lyst til at løbe skrigende væk. Det er utroligt, at det her kan blive ved. Der vil snart være et flertal på Christiansborg, som er klar til at kræve et indgreb, der en gang for alle standser det her - uanset om dette indgreb er i strid med EU-retten,« vurderer Jens Kirk.

De danske eksportører forklarer, at de har oplyst forkerte bestemmelsessteder for smågrisene, fordi de tyske handelsmænd nægter at oplyse, hvem deres kunder er. Handelsmændene frygter angiveligt at de danske eksportører - med de oplysninger i hånden - vil begynde at handle direkte med de tyske landmænd.

»Den undskyldning holder ikke. Man kan da ikke overtræde loven med henvisning til, at det er et krav fra dem, man handler med. Hele branchen er gennemsyret af kriminalitet, og jeg er slet ikke overrasket over, at de systematisk bryder reglerne,« siger Per Clausen (E).

SF's ordfører, Kristen Touborg, har kaldt den ansvarlige minister, Carina Christensen (K), i samråd:

»Man kan efterhånden komme i tvivl, om myndighederne er helt på højde med situationen. Det lader til, at hele området sejler. Jeg har brug for en redegørelse, og det har ministeren vist også,« mener Kristen Touborg.

For en måned siden fik to af de største eksportører af levende svin suspenderet deres autorisation, fordi de havde oplyst forkerte bestemmelsessteder på transporter af søer.

»Jeg venter bestemt, at ministeren griber lige så hårdt ind i den aktuelle sag,« fastslår de radikales ordfører, Ole Glahn.

lars.attrup@jp.dk


Læs også