Vi går tidligere og tidligere på pension

Danskerne vil ikke længere arbejde alderdommen væk.

En ny undersøgelse fra HK/Privat viser, at over en tredjedel af de adspurgte vil gå på pension, når de runder de 62 - måske endda før det. Kun fire pct. gider at fortsætte og gå på pension som 67-årige eller senere. Det får HK/Privats formand, Karin Retvig, til at komme med følgende opsang:

»Politikerne må forholde sig til, at lønmodtagerne ikke har lyst til at arbejde længere. Samtidig må arbejdsgiverne tænke over, hvorfor det er svært at holde på medarbejderne, når de bliver ældre,« siger hun.

Hos Dansk Erhverv finder man undersøgelsen stærkt foruroligende.

»Den gør det klart, at efterlønsreformen ikke virker. Det er stadig alt for attraktivt at trække sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet, og derfor står vi over for nogle massive udfordringer med at skaffe arbejdskraft,« siger Dansk Erhvervs fagchef, Svend Berg.

Fleksibel arbejdstid
Arbejdsgiverne ønsker efterlønsordningen hen, hvor peberet gror.

Trods reformer mener de, at efterlønsordningen er for svær for virksomhederne at hamle op med - og derfor går for mange medarbejdere for tidligt på pension, mens virksomhederne tørster efter arbejdskraft, lyder det samlet fra Dansk Erhverv, Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening.

HK/Privats Karin Retvig mener, at virksomhederne selv må gøre det mere attraktivt for seniormedarbejderne at blive på arbejdspladsen f. eks. med mere fleksible mødetider eller kortere dage. Men arbejdsgivernes organisationer afviser alle, at virksomhederne er for dårlige til at holde på medarbejderne.

Velfærdsreformen, som Folketinget vedtog sidste år, betyder, at alderen for efterløn hæves fra 60 år til 62 år i 2019. Alderen for folkepension hæves tilsvarende fra 65 til 67 år. Indtil da må virksomhederne indstille sig på gå i dialog med medarbejderne og lave individuelle handlingsplaner for de ældre medarbejdere, siger chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening Jørgen Bang Petersen.

Større indflydelse
Det kommer ikke bag på Venstres arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg, at danskerne vil gå på pension så tidligt som muligt.

»Regeringen har forbedret incitamenterne til at blive på arbejdsmarkedet. Nu med kvalitetsreformen bliver det mere spændende at gå på arbejde, og vi har også forbedret de økonomiske incitamenter,« siger han.

HK/Privat har spurgt 510 medlemmer om pensionsplaner. 35 pct. har endnu ikke lagt nogle, mens 16 pct. smutter som 60-årige. Hver femte har tænkt sig at stoppe ved de 62, 15 pct. som 65-årig.

/ritzau/

Læs også