Boligrenten stiger fortsat

Renten på F1-lån fortsætter med at stige. Men selv om renten nu stiger langsommere, end den gjorde i foråret, er det ikke slut med rentestigningen endnu, siger økonomer.

Rentestigningen har ikke holdt sommerferie. I starten af juni, efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) havde gennemført sin ventede rentestigning, så det ellers ud til, at renten på realkreditinstitutternes F1-lån stabiliserede sig, og at forårets voldsomme rentestigning var slut.

Men siden slutningen af juni er renten på F1-lån - også kaldet etårige rentetilpasningslån - igen begyndt at stige.

På finansmarkederne er tiltroen til, at ECB hæver renten yderligere to gange i år nemlig blevet endnu stærkere end før. Der er ved at brede sig en næsten urokkelig tro på, at ECB vil hæve sin rente, der er på 4,0 pct. med yderligere 0,25 point i september og 0,25 point i december.

En stor del af disse forventede rentestigninger var indarbejdet i obligationskurserne i forvejen - men ikke helt. Og da rentestigningerne i ECB nu forekommer stensikre, bliver rentestigningen fuldt ud foruddiskonteret i obligationskurserne, som derfor falder en lille smule.

Med det resultat, at renten stiger lidt.

To stigninger
»Det er det, vi har set den seneste måned. Og renten skal stadig stige mellem 0,5 og 0,10 point, før markedet helt har tilpasset sig de to næste rentestigninger fra ECB,« siger seniorøkonom Jakob Legård Jakobsen, Nykredit Markets.

Hvis det går, som 99 pct. af deltagerne på finansmarkederne tror, vil ECBs euro-rente hedde 4,50 pct. efter ECBs rentemøde den 6. december i år.

Herhjemme følger Nationalbanken alle ECBs renteændringer, dog på et parallelt niveau, der er et kvart procentpoint højere. Det betyder, at Nationalbankens ledende rente herhjemme, vil stige til 4,75 pct. til december.

Og det passer meget godt med, at renten på de etårige obligationer, der ligger til grund for realkreditinstitutternes F1-lån, i øjeblikket ligger på 4,70-4,75 pct.\

Det naturlige leje for F 1-boliglånsrenten er imidlertid en anelse højere end Nationalbankens udlånsrente.

»Derfor kan F1-renten fortsætte med at stige op til et niveau på 4,80-4,85 procent,« siger Jakob Legård Jakobsen.

»Men så tror vi også, at det vi være slut med rentestigningerne. Vi forventer, at ECB efter sine rentestigninger til september og december vil holde en lang rentepause. Bl.a. for at give rentestigningerne tid til at virke. ECB-renten vil da være oppe på 4,50 pct. og vil dermed ikke længere understøtte den økonomiske vækst, snarere tværtimod.«

En anelse højere
Nykredit mener, at den smule yderligere rentestigning, de danske boligejere har oplevet den seneste måned og endvidere har i vente, ikke vil få særlig stor betydning for boligejerne eller boligmarkedet.

»Det værste er jo allerede sket, da renten steg mere end et halvt procentpoint i foråret. I sammenligning med det, er den fortsatte rentestigning meget lille,« mener Jakob Legård Jakobsen.

De fleste økonomer er enige i, at der kun er udsigt til to rentestigninger mere fra ECB. Men ikke alle. Økonomerne i Danske Bank og Realkredit Danmark (RD) er blandt det mindretal af økonomer, som tror, at der er yderligere en rentestigning på vej fra Den Europæiske Centralbank.

Den vil i givet fald komme i første kvartal 2008.

halskov@jp.dk

..

Læs også