Marginal kursfremgang

Mandagens nyhedsstrøm var af marginal karakter, hvilket affødte små kursstigninger i kølvandet af fredagens markante kursfremgang og store rentefald. Usikkerhed og bekymringer får investorerne til at trække over i de fastforrentede papirer. Investorerne frygter, at problemerne i det sekundære amerikanske lånemarked forplanter sig til forbrugerne og dermed trækker økonomien ned i gear.

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lukkede mandag 0,02 point højere i kurs 96,65 med en effektiv rente på 4,49 pct. Blandt realkreditobligationerne sluttede 4-35'erne 0,08 point højere i kurs 88,70 med en effektiv rente på 5,20 pct.

De fortsatte kursstigninger har presset de korte europæiske renter ned i det laveste niveau i to måneder. På begge sider af Atlanten har spekulationerne givet obligationskurserne fremgang, hvilket især skyldes bekymringerne for den amerikanske økonomi grundet problemerne i det sekundære lånemarked. Problemet har latent ligget og spøgt i markederne, og torsdag satte centralbankchef Ben Bernanke igen fokus derpå. Det gav fredag store kursstigninger på begge sider af Atlanten.

»Lige nu og her kæmper markedsdeltagerne med spekulationerne om, hvorvidt bekymringerne for det amerikanske sekundære lånemarked har toppet,« udtalte obligationsstrateg hos Lehman Brothers Fred Goodwin til Bloomberg News.

»Vi mener ikke, at bekymringerne har toppet, og venter derfor yderligere rentefald på kort sigt,« vurderede strategen.

Den toneangivende amerikanske T-bond lå ved dansk lukketid 1/32 point højere i kurs 96 17/32 med en effektiv rente på 4,94 pct.

Mandag blev det ikke til de store udsving på valutamarkederne. En euro kostede ved lukketid 1,382 dollar og dermed blev dollaren styrket en anelse.

RB-Børsen

Læs også