Kinesiske penge i spil om ABN

Storbritannien Den britiske bank Barclays i nyt samarbejde med regeringer i Kina og Singapore for at rejse midler til at overtage den hollandske bank ABN Amro.

London

Den britiske bank Barclays Plc. overraskede mandag med uventede partnere i budkrigen på den hollandske bank ABN Amro.

For at overgå den rivaliserende konsortium, der er anført af Storbritanniens næststørste bank, Royal Bank of Scotland (RBS), har Barclays indgået et strategisk kompagniskab med den statsejede, kinesiske udviklingsbank, CDB, samt investeringsenheden Temasek under den singaporeanske regering. Det bekræftede Barclays mandag.

»Dette er et betydningsfuldt skridt, som giver Barclays en nærmest uhørt adgang til det finansielle marked i Kina og kinesiske virksomheder i takt med, at de øger deres engagement rundt om i verden,« udtalte Barclays' adm. direktør, John Varley.

Konkret betyder det nye partnerskab, at Barclays hæver sit bud på ABN Amro fra 64 mia. euro i udelukkende nyudstedte aktier til 67,5 mia. euro, hvoraf de 24,8 mia. euro lægges på bordet i kontanter. For at kunne gøre det investerer CDB op mod 10 mia. euro i den London-baserede bank, der er den tredjestørste spiller i Storbritannien. Det er den største udenlandske investering foretaget af et kinesisk selskab nogensinde. Til gengæld kommer CDB til at sidde på 7,7 pct. af det nye selskab Barclays/ABN, mens Temasek kommer til at sidde på omkring 3 pct. Selv om CDB er statsejet, er det en af Kinas mest kommercielle institutioner, og ifølge regeringen i Singapore drives Temasek som en uafhængig enhed, selv om den adm. direktør i Temasek er gift med landets premierminister.Buddet er dog stadig lavere end buddet fra trioen omkring RBS, der desuden tæller spanske Banco Santander Central Hispaño SA og belgisk-hollandske Fortis NV: Herfra er man parat til at betale 71,1 mia. euro, hvoraf 93 pct. er i kontanter, men ifølge Varley kan dette nå at ændre sig, hvis Barclays-aktien stiger som følge af de muligheder, som partnerskabet kaster af sig. »Så det er for tidligt at sige, om deres bud er højere. Vores strategi er at øge vores profil ved at overtage områder med fremtidige vækstmuligheder. Denne aftale vil sikre, at vi kan skabe de konditioner, der er nødvendige for succes,« udtalte den adm. direktør, der måtte erkende, at den hollandske banks bestyrelse endnu ikke har forholdt sig til budet fra det nye kompagniskab. Bestyrelsen har tidligere bakket op om Barclays' overtagelsesplaner, men inviterede for nylig RBS til møde for at høre mere om buddet herfra.

Markedet reagerede dog positivt på nyheden. Barclays-aktien steg med 3 pct. til 735 pence, og ABN Amros aktie steg ca. 1 pct. til 36,93 euro pr. aktie.

Analytikere betragtede tidligere RBS som den sandsynlige vinder af budkrigen, men spillet står nu åbent, lyder den seneste vurdering. Overtager Barclays ABN Amro, vil banken blive den næststørste i Europa efter HSBC Holdings Plc. Konsortiet bag RBS planlægger til gengæld at splitte ABN Amro imellem sig.

heidi.plougsgaard@jp.dk

..

Læs også