Danske medicinalaktier er for dyre

Både Lundbeck og Novo Nordisk har klaret sig forbavsende godt i forhold til konkurrenterne i de seneste år. Begge er ifølge flere analytikere betydeligt overvurderet.

Novo Nordisk og Lundbeck kan formentligt prise sig lykkelige over, at de hører hjemme i et så lille aktiemarked som det danske. Det kan selskabernes aktionærer for så vidt også.

I de seneste tre år har de to aktier relativt set klaret sig markant bedre end de internationale konkurrenter.

Novo fører an
Især Novo Nordisk er sprintet fra indekset over medicinkoncernerne i USA og Europa. Hvor Novo Nordisk på tre år er steget fra indeks 100 til nu indeks 190, er de amerikanske medicinaktier steget fra 100 til omkring 125.

»Jeg hører til dem, som mener, det er for meget. Jeg har et kursmål på Novo Nordisk på 530, hvor den nu handles omkring kurs 600,« siger aktieanalytiker Annette Rye Larsen fra Gudme Raaschou Bank. Det, der trods alt retfærdiggør en højere pris, er, at Novo Nordisk ikke er ramt af patentudløb og løbende har forbedret sin effektivitet.

Også hendes kollega, Tim Race, fra den internationale investeringsbank ING i London, mener, Novo Nordisk-aktien er for dyr. Han mener, en fair pris er 520.

Få aktier
»Det er efter min vurdering en markedseffekt: Investorer i papirer i danske kroner har ikke meget at vælge imellem. Hvis man vil have en defensiv aktie af god kvalitet og en god, kortsigtet vækst, er Novo Nordisk den eneste medicinaktie, man kan købe,« siger Tim Race. Lundbeck er godt nok også en dansk medicinaktie. Men siden Lundbeck i år har måttet opgive to af sine mest fremskredne udviklingsprojekter, har aktien fået en helt anden risiko. Den har dog efter omstændighederne klaret sig forbavsende godt og er på tre år steget til indeks 114.

Lundbeck bliver i 2012-14 ramt af, at patentet udløber for den antidepressionspille, som står for langt hovedparten af selskabets indtjening, og som sælges under navnet Lexapro i USA og Cipralex i Europa. Der er stor usikkerhed om, hvorvidt Lundbeck på det tidspunkt har nogen lægemidler, som kan erstatte den indtjening.

»Den eneste forklaring, jeg kan finde på, hvorfor Lundbeck har klaret sig så forholdsvis godt, er deres tilbagekøbsprogram, som har holdt hånden under aktien. Den handles nu i 143, og mit kursmål er 110. Det skyldes i al væsentlighed de dårlige nyheder, der har været om deres pipeline,« siger Annette Rye Larsen.

Konstant efterspørgsel
Lundbeck har som så mange andre selskaber løbende købt aktier op i markedet og annulleret dem. Det i sig selv har givet en konstant efterspørgsel efter aktien.

Tim Race peger også på, at Lundbeck-prisen afspejler, at mange investorer håber på, at Lundbeck snart gennemfører et opkøb for at sikre fremtidens indtjening eller indgår en lukrativ partneraftale.

»I den forstand er kursen latterlig. Det virker som om, nogle investorer sætter værdi på noget, man normalt ikke ville tillægge nogen værdi,« siger Tim Race.

lone.andersen@jp.dk

Læs også