Northern Rock får frit spil

Konkurrenterne vil ikke følge med Northern Rock op på 5 pct. i indlånsrente. Alligevel er de ikke meget for at erklære rente-krigen død.

Danmarks tre største banker vil ikke konkurrere med Northern Rocks indlånsrente på 5 pct. Alligevel afviser de at have kastet håndklædet i ringen.

Danske Bank har en højrentekonto, der giver 4,25 pct. i indlånsrente. Det er det tætteste, landets største bank kommer på Northern Rocks slagtilbud med 5 pct.

Men banken har ingen planer om at indsnævre gabet.

»Vi har det fint med, at nichespillere har et bestemt produkt, som de vil køre priskrig på,« siger pressechef Jonas Torp, der dog mener, at rentekrigen lever i bedste velgående, så længe rentesatsen er over Nationalbankens niveau.

Danske Bank-pressechefen mener dog ikke, at de 0,75 pct. point, der skiller Danske Bank og Northern Rock, koster mange kunder.

»Forskellen er så lille for den enkelte kunde. Det drejer sig måske om nogle få hundrede kroner efter skat. Og de fleste kunder vil hellere have én bankforbindelse og en god samlet pris,« mener han.

Let at sælge
Til gengæld mener han godt, at det kan betale sig at have et højrenteprodukt.

»Et højrenteprodukt er noget alle kan forstå. Men tilsyneladende vil de ikke flytte bank efter det, når forskellen ikke er større,« påpeger han. I februar fik banken 180.000 nye kunder på at lancere højrentekontoen.

Hvis der ikke er så stor gevinst, hvorfor giver I så ikke bare det samme som Northern Rock?

»Der er forskel på, hvornår det betyder noget for kunderne og for os. Det kostede os et pænt trecifret millionbeløb at lancere højrentekontoen i februar. Hvis vi sætter renten op, så bliver det bare endnu dyrere,« siger han.

Hos Jyske Bank ønsker direktør for indland, Jørgen Lund, ikke at forholde sig til, om Northern Rock har ret i, at konkurrenterne har smidt håndklædet i ringen og meldt sig ud af rentekrigen. Han erkender dog, at Jyske Bank ikke kan tilbyde 5 pct. - og heller ikke har planer om det.

»Northern Rock giver en meget høj rente. Den rentesats, synes vi, er for høj. Tilbuddet indeholder ikke en rimelig sats,« siger han og henviser til, at det er billigere at låne penge i Nationalbanken.

Nordea: Ingen krig
Heller ikke hos Nordea har man tænkt sig at følge efter Northern Rock.

»Vi synes, at vi ligger godt, hvor vi ligger, og at vi har en konkurrencedygtig sats. Det skal også kunne hænge sammen økonomisk,« siger pressetalsmand Bjarne Christiansen.

Nordea tilbyder 4,5 pct.

»Vi har hele tiden ment, at rentekrig var et stort ord at bruge. En krig udkæmpes normalt med mange forskellige våben. Her er der kun tale om et enkelt våben, så man kan dårligt kalde det en krig.«

Er det ikke bare noget, I siger, fordi I ikke følger med op på de 5 pct.?

»Nej, for kunderne vælger bank ud fra, hvilke produkter bankerne har på hylden i det hele taget og hvilken rådgivning, de får.«

Hvis det ikke rammer jer, at I ikke følger med op på 5 pct., er det så ikke et udtryk for, at konkurrencesituationen blandt bankerne er utilstrækkelig?

»Nej, for man konkurrerer jo ikke på det enkelte produkt, men ud fra et helhedssyn,« siger Bjarne Christiansen.

henrik.skov@jp.dk

Læs også