Fokus på regnskaber

Solide regnskaber fra et par amerikanske sværvægtere gød olie på vandene.

I lyset af tirsdagens negative udvikling på børserne i New York var der lagt op til en sur onsdag i de internationale aktiemarkeder, og japanerne gik da også foran med et dårligt eksempel, da Nikkei-indekset satte knap 1 pct. af sin værdi over styr.

Nu var handelen i Tokyo ikke uden lyspunkter, for oliepriserne har sat sig de seneste dage, og det har stor betydning for den økonomiske vækst i Japan, da landet er blandt verdens største importører af råolie. Omvendt gør de faldende oliepriser indhug i olieselskabernes indtjening, og det var primært fra den vinkel, investorerne anskuede problematikken, så op mod lukketid stod Nippon Oil til en kurslussing i størrelsesordenen 4 pct.

Kniber med overblikket
Også i Tokyo bekymrer investorerne sig om krisen på det amerikanske lånemarked, fordi det kniber med at få overblik over konsekvenserne, dels for den amerikanske økonomi som helhed, dels for de amerikanske forbrugeres lyst samt evne til at spendere penge. Derfor er mange investorer gået i tænkeboks, hvor de forsøger at greje situationen, og det giver sig bl.a. udslag i en markant reducering af deres risikovillighed. Det betyder, at de mere risikobetonede engagementer afsluttes, og det omfatter mange af de investeringer, som bygger på lån i japansk valuta - den såkaldte carry trade.

Indfrielsen af de mange lån i yen betød, at investorer onsdag var på jagt efter japansk valuta, der skulle bruges i forbindelse med afregningen af forpligtelserne. Ikke overraskende gjorde den stigende lyst til at afslutte låneengagementerne den japanske yen til en af dagens vindere, men aktørerne på aktiebørsen i Tokyo var knap så begejstrede.

Ro over feltet
Styrkelsen af yennen forringede med et snuptag de japanske eksportfirmaers konkurrenceevne og blev dermed en af dagens vigtigste årsager til den sure stemning i det japanske aktiemarked. Sidst på dagen var Toyota faldet 1,3 pct.

Europæerne greb bolden, og onsdag formiddag fortsatte mange europæiske børser i det nedadgående spor, som japanerne havde skabt under nattens handel. Men ud på eftermiddagen faldt der ro over feltet, og flere af de europæiske aktiemarkeder begyndte at vise tegn på bedring godt hjulpet af et par regnskabsmeddelelser samt indikationer på en lovende åbning i New York.

Den britiske medicinalkoncern GlaxoSmithkline gjorde sit til at højne humøret med fremlæggelsen af en kvartalsorientering, der faldt i investorernes smag, hvorimod regnskabet fra Volvo lod en del tilbage at ønske. For i andet kvartal af indeværende år måtte verdens næststørste producent af lastbiler noteres for et uventet fald i indtjeningen som følge af vigende tendenser på det særdeles vigtige nordamerikanske marked. Investorerne var både skuffede og en anelse bekymrede over regnskabsmeddelelsen fra Volvo, så efterfølgende blev aktien sendt på en rutschetur, der sidst på dagen havde pillet over 7 pct. af kursen.

Boing viste format
I New York var investorernes indstilling ændret onsdag eftermiddag. Bekymringerne over krisen i kreditmarkedet var stadig nærværende, og det undgik heller ikke investorernes opmærksomhed, at salget af huse var faldet mere end ventet i juni, men betænkelighederne blev for en stund skubbet i baggrunden. Af onsdagens regnskabsmeddelelser fremgik det, at flere af de amerikanske selskaber tjener penge, så det batter, så for en stund fik det positive islæt lov til at sætte et afgørende aftryk på udviklingen i det amerikanske aktiemarked.

Mest feteret var aktierne i Amazon. com, for inden åbningen havde selskabet offentliggjort et kvartalsregnskab, der fik markedsdeltagerne til at spærre øjnene op. I perioden var nettooverskuddet mere end tredoblet takket være et solidt salg af bøger, musik og elektronikprodukter i cyberspace, så investorerne havde svært ved at se, hvad der skulle være i vejen for at fylde de pågældende aktier i porteføljerne. Onsdag eftermiddag lå Amazon.com til en fremgang på 27 pct.

Boeing viste ligeledes format, da flyfabrikken kom med tal for 2. kvartal, som var klart bedre, end man havde regnet med. Et yderligere plus var ledelsens opjustering af forventningerne til hele året, og ud på eftermiddagen havde investorerne kvitteret for de gode regnskabsnyheder ved at handle Boeing-aktien 3 pct. op.

claus.greve@jp.dkLæs også