Northern Rock ruller videre

Den stigende britiske rente presser Northern Rock på overskuddet, men i Danmark går forretningen over alt forventning, og det har givet koncernen appetit på nye markeder.

London

Den britiske bank Northern Rock Plc. fortsætter sin aggressive stil og erobrer markedsandele i både Danmark og Storbritannien.

Som den ottende største spiller på det britiske marked har Northern Rock i de første seks måneder af 2007 sat sig på næsten 10 pct. af alle nye boligudlån og samtidig været god til at holde fast i sine eksisterende kunder. I Danmark har bankens nye afdeling efter en krig på indlånsrenten på blot fem måneder tiltrukket 10.000 nye opsparingskunder med et samlet indskud på 2,8 mia. kr., hvilket er mere end banken have forventet i løbet af det første år.

»Vi har en meget konkurrencedygtig rente i Danmark, og vi er selvfølgelig meget tilfredse med, at vi allerede nu er foran målet for i år,« siger vicekoncernchef David Baker, Northern Rock i forbindelse med fremlæggelsen af koncernens halvårsregnskab i går.

Han forventer, at resultatet vil blive endnu bedre inden årets udgang.

Udvidet koncept
Northern Rock tilbyder i øjeblikket 5 pct. i indlånsrente mod eksempelvis Danske Banks 4,25 pct. Succesen med denne strategi har givet mod på mere.

Northern Rock kigger i øjeblikket på nye markeder, hvor de kan introducere en parallel model, men ønsker endnu ikke at afsløre hvor.

»Det er en god måde for os at rejse midler, og vi er blevet meget opmuntret af resultaterne fra Danmark til at overveje nye muligheder,« bekræfter Baker, som også afslører at banken overvejer at udvide sit danske koncept.

I øjeblikket tilbyder banken en simpel og let gennemskuelig opsparingsmodel med mulighed for at hæve pengene, når man ønsker det, men vil undersøge om danskerne har appetit på en britisk model, hvor pengene bliver investeret i eksempelvis 3, 6 eller 24 måneder.

Samlet præsenterede Northern Rock-koncernen et bruttoresultat før skat på 346,6 mio. pund (ca. 3,8 mia. danske kr.), hvilket er en stigning i væksten på 26,6 pct. sammenlignet med sidste års halvårsregnskab. Selskabet må imidlertid se en del af overskuddet ædt af flere stigninger på den britiske centralrente.

Northern Rock er mere sårbar overfor renteudsving end andre banker, fordi banken har lånt mere end 70 pct. af sine udlån på de finansielle markeder. Det er mere end andre banker, og da den britiske centralbank alene siden nytår har hævet renten tre gange til 5,75 pct., er Northern Rocks egne låneomkostninger steget eksplosivt. Samtidig kan udlån til bankens kunder kun tilpasses med en vis forsinkelse på grund af fastforrentede lån.

Flere rentestigninger
David Baker erkender, at bankens overskudsmargin er blevet klemt og forventer, at Bank of England snart vil hæve renten med yderligere 0,25 pct.

»Men for Northern Rock er der tale om en overgangsperiode, og situationen vil snart normalisere sig. Det vil ikke få betydning for vores danske kunder,« lover han.

Bankens aktionærer kan dog også stadig se frem til et anseeligt udbytte med en foreløbig dividende på 14,2 pence pr. aktie - 30 pct. højere sammenlignet med 10,9 pence sidste år. Northern Rock har dog advaret imod, at centralrenten kan påvirke resultatet frem til 2008. Banken venter at fortsætte sin ekspansive vækst, men i den lave ende af sit på mål på 15-20 pct., idet det britiske boligmarked både kæmper med stigende renter og inflation i huspriserne.

heidi.plougsgaard@jp.dk

..

Læs også