Hattedamerne er yt - velgørenhed med afkast er in

Stadig flere skifter ren velgørenhed ud med direkte investering i udviklingslande.

Hattedamerne er sendt på pension. De private donationer til udviklingslandene byttes i stigende grad ud med direkte investering. Danske MyC4 er blot det nyeste eksempel på en international trend, som trækker milliardinvesteringer til udviklingslande.

Den danske bilmillionær Mads Kjær er ikke ene om at mene, at direkte investering med mulighed for et fornuftigt afkast og dermed en god forretning for begge parter er den bedste vej til at få de fattigste lande på fode igen.

»Der er tale om et paradigmeskifte, som rammer Danmark senere end resten af verden. Flere og flere erhvervsfolk vælger at investere i forretning frem for blot at give donationer. Det er mere ligeværdigt. Og 1 kr. investeret vil ofte have langt større effekt end 1 kr. i donation,« siger Henrik Skovby, partner i Dalberg - Global Development Advisors, som bl.a. rådgiver danske virksomheder om investeringer i emerging markedet.

Deutsche Bank har netop lanceret investeringsfonden ”Eye Fund I” med en formue på 20 mio. dollars. Fonden vil låne penge ud til øjenklinikker i udviklingslandene. Og sikre investorerne et afkast på det.

»Eye Fund er en virkelig demonstration af en ny markedsbaseret tilgang til at løse et fundamentalt menneskeligt behov. Vores mål er at kapitalisere på grund af vores ekspertise på de finansielle markeder med henblik på at kunne brede dette ud til større projekter, som lige nu er fuldstændig økonomisk afhængige af donationer,« sagde Deutsche Banks amerikanske topchef Seth Waugh om den nye fond, der ifølge planerne skal efterfølges af endnu en fond, som låner penge ud til boliger for de fattigste amerikanere.

Uganda er første område
Mads Kjær og Tim Vang opererer i første omgang i Uganda med mikrolån til lokale iværksættere, som typisk har brug for at låne nogle få hundrede dollars. Eksempelvis til en markedsbod, til at udvide deres varesortiment eller måske til en symaskine.

Siden er det meningen, at internetportalen MyC4 skal brede sin aktionsradius til hele Afrika og siden ud i verden. Lige nu er der godt 330 investorer. Målet er 2.015 investorer med udgangen af året.

»Der er tre typer investorer. En tredjedel sociale ildsjæle, en tredjedel der tændes af specielle projekter og en tredjedel, der går direkte efter afkast. I flere tilfælde er investoren en blanding af de tre. Når jeg selv investerer, kræver jeg lav rente af de små nye enmandsfirmaer, der skal udvikle sig, som mit eget selskab har gjort, og en højere rente af de lidt større firmaer, som bør kende markedsvilkårene,« forklarer Mads Kjær.

Flere danske virksomheder følger opstarten af MyC4 tæt med henblik på at markere virksomhedens sociale ansvar ved at investere eller give medarbejderne penge til at investere i afrikanske projekter.

Grundfos har taget skridtet videre og opfordret ledergruppen til at melde sig som testpiloter. Det har ca. hver tredje i topledelsen gjort, inkl. bestyrelsesformand Niels Due Jensen.

»Vi har stor sympati for tanken om aktive investeringer i stedet for velgørenhed. Og hvis portalen fungerer ordentligt, så vil vi på sigt være parate til at yde en større direkte støtte,« siger Kim Klastrup, direktør for Corporate Branding hos pumpekoncernen.

BRANCHENYT
Læs også