I den gode sags tjeneste

Bilforhandleren fra Svendborg vil udrydde sult i Afrika. Han er en af mange velhavere, der bruger formuen på en utraditionel måde.

Måske begyndte det første gang, han mærkede lugten af den afrikanske jord. Måske ved opdagelsen af, at kun få af hans afrikanske ansatte ejede et myggenet. Eller også var det, da undergrundsbanen i London gik i sort.

I virkeligheden er det måske en sum af det hele, som har ført 46-årige Mads Kjær væk fra livsværket som adm. direktør i familievirksomheden Kjaer Group med en årlig omsætning på 800 mio. kr.

I stedet har han skudt mange millioner kr., al sin arbejdstid og fritiden med i et forretningsprojekt, der skal udrydde fattigdommen i Afrika. Sammen med forretningspartneren Tim Vang har han stiftet internetportalen MyC4, som skal formidle kontakt mellem afrikanske låntagere og investorer fra hele verden.

Mere end 300 investorer og godt 50 projekter er med. Men portalen går først for alvor i luften i december.

»FN opstillede otte mål ved årtusindskiftet. Det første var, at ekstrem fattigdom skulle være afskaffet i 2015. Som det ser ud nu, kan kun Afrika ikke leve op til målene om 7½ år. Mit og Tims ønske er at lave noget, hvor vi - ligegyldigt hvor vi er i verden - kan være med til at gøre en forskel ved at investere direkte i de små iværksættere i Afrika.«

Mads Kjær i slidte lærredsbukser og diskret skræddersyet jakke lader sig kun modvilligt afbryde. Han brænder for sin nye virksomhed og bobler over af småhistorier om de lån, der allerede er ude hos eksempelvis Prossy med frokostrestauranten.

Indtil september sidste år var han topchef for familiekoncernen Kjaer Group - en international bilvirksomhed med ekspertise i udviklingslande. Det er dem, man ringer til for at få en jeep i Sudan på torsdag. Selskabet er til stede i mere end 30 lande, og tre fjerdedele af de ansatte er afrikanere.

Men hvorfor forlader en 46-årig topchef familievirksomheden, kone og børn i Svendborg for at investere egne midler i noget, der vel et eller andet sted virker umuligt. Burde han ikke koncentrere sig om sine ansatte?

Det er ikke umuligt
Mads Kjær ser uforstående ud over ordet umuligt.

»Da Kennedy i 1962 sagde, at USA ville sende en mand til månen i løbet af 10 år, må det have virket umuligt. Teknologien var ikke på plads endnu. Vi ved, hvad der skal til for at udrydde den ekstreme fattigdom. Vi har midlerne. Hvorfor skulle det så ikke være muligt?«

»Men vi løser jo ikke Afrikas egentlige problem. Den ekstreme fattigdom. Så jeg kan ikke læne mig tilbage og sige, at jeg har gjort mit. Helt eksistentialistisk: Mine børn er 15½ og 17½ år gamle, hvad skal de arve fra vores generation. Skal verden se ud, som den gør nu?«

Mads Kjær og hans familie kunne selv give millioner til nødhjælpsprojekter efter amerikansk model, men han mener ikke, der mangler bistand, men risikovillig investering.

»15 pct. af verdens befolkning bor i Afrika, men kontinentet modtager kun 2 pct. af verdens fremmedkapital-investeringer.«

Elsker Afrika på godt og ondt
Mads Kjær er langt fra teoretiker, når han taler Afrika. Han har rejst på kontinentet jævnligt, og i 1992 flyttede han, hans kone, kunstmaleren Hanne Kjær, og deres to sønner på henholdsvis 4 måneder og 2½ år til Zimbabwe et år. Siden har familien været i Afrika mange gange og boet i Uganda og Sydafrika.

»Jeg og min familie elsker Afrika på godt og ondt. Et ophold afslører, hvor fantastisk forkælede vi er i den vestlige verden, og hvor glade folk kan være i Afrika med utrolig lidt. Jeg har været til afrikanske begravelser med 700 mennesker i en stopfyldt kirke. En sørgelig begivenhed, men præget af glæde og vedkommenhed, mens man i Danmark risikerer, at der er under 20 fremmødte,« siger Mads Kjær og fortsætter:

»Jeg søgte råd hos en masse mennesker, inden jeg traf beslutningen om at stoppe i Kjaer Group. Hos min kone, min far, direktionskolleger, bestyrelsen etc. Alle var enige med mig. Når MyC4 blev alt, jeg kunne tænke på, skulle jeg stoppe,« fortæller Mads Kjær og ligner en mand, der ved, at han har truffet det rigtige valg.

Men det har en pris.

»Familien holder hårdest for. Før rejste jeg måske en uge ad gangen. Nu er jeg nærmest væk konstant. Jeg savner min familie, men jeg nyder det her helt vildt. Det er en fantastisk rejse og udfordring. Tænk dig, hvis mennesker, organisationer og virksomheder i hele verden om nogle år bruger MyC4 til at investere i Afrika.«

BRANCHENYT
Læs også