Danskere investerer i ørkensand

Mulighederne for den store gevinst på det danske boligmarked er ikke store længere. Derfor kaster flere velhavende dele af formuen i byggeprojekter i Mellemøsten.

Mellemøsten har andet at byde på end olie. For mens det danske boligmarked er på vej ned i gear, ser det helt anderledes ud i Dubai, Bahrain og Oman, hvor priserne på både bolig- og erhvervsbyggeri stadig er opadgående.

Den udvikling har århusianske Niklas Nielsen taget konsekvensen af. I foråret grundlagde han konsulentvirksomheden Desert Invest, der har base i Bahrain og formidler kontakt mellem danske investorer og ejendomsprojekter i Mellemøsten.

Niklas Nielsen stiftede virksomheden, efter at han i en årrække har fået en række forespørgsler fra venner og forretningsforbindelser, der gerne ville investere i Mellemøsten. Det gav ham troen på, at det kunne blive en god forretning.

»Jeg har fået mange henvendelser fra folk, der mener, at de gode dage i Danmark er ovre. Mange har tidligere investeret i Tyskland, men også det marked er så småt ved at køle af. De har så på forskellig vis hørt om mulighederne hernede,« siger han.

Desert Invest henvender sig både til private og professionelle investorer.

»Hovedparten af vores kunder tilhører den lidt højere middelklasse med friværdi i boligen eller en fornuftig pensionsopsparing. For at være med skal man som minimum have en halv million til overs, så kan man f.eks. investere i en lejlighed i White Bay i De Forenede Arabiske Emirater eller Riffa Views i Bahrain,« siger han.

En mindre del af kunderne er professionelle investorer, der går efter enten kontor- eller forretningsbygninger.

»Det er vores ambition at gøre det lige så nemt at investere i ejendomsprojekter i Dubai eller Bahrain, som det er at investere i Danmark ved at man kan trække på vores lokalkendskab, netværk og tilstedeværelse«, siger Niklas Nielsen, der er cand. oecon og har arbejdet inden for telebranchen i 10 år, hvor han blandt andet har været udstationeret i Tjekkiet, Polen og Oman.

Ungt marked
Vækstraterne er meget høje i visse dele af Mellemøsten, hvor der kan hentes store afkast på både udlejningen og kapitalværdiforrentningen.

»Hvis man for eksempel køber en lejlighed til en million kroner, er det ikke urealistisk at få lejeindtægter på 200.000 om året. Det giver en høj forrentning på 20 pct., som betyder, at efter fem år er investeringen betalt hjem på udlejningen alene. Oven i det kommer kapitalværdistigningen, fordi lejligheden også stiger i værdi, mens du lejer den ud. I de bedste perioder de seneste år er der set eksempler på, at lejligheder i Dubai har kunnet fordoble deres værdi i løbet af et år,« siger han.

Til gengæld skal man gøre op med sig selv, om man er villig til at tage risikoen.

»Der er høje afkast, men det er også et ungt marked. Når man selv er hernede, synes man, at det er meget sikkert, men i alle investeringer, hvor man kan få over 20 pct. i afkast, er der en noget større risiko, end hvis man investerer i statsobligationer,« siger han.

Hvis man overvejer at investere i et byggeprojekt i Mellemøsten, er første skridt en rådgivningsamtale.

»Hvis man henvender sig, starter vi med en snak for at få afklaret kundens behov. Nogle vil gerne bo i lejligheden halvdelen af året, og nogle vil kun investere. Nogle er meget risikovillige, nogle er lidt risikovillige. Ud fra det snævrer vi markedet ind til tre til fem forslag, som vi fremlægger. Næste skridt er, at vi skaffer grundplaner, specifikationer på de enkelte boliger, betingelser og kontrakter,« siger Niklas Nielsen.

Desert Invest formidler kontakt til byggeprojekter i både Bahrain, Oman, Qatar og Forenede Arabiske Emirater, hvor f.eks. Dubai rykker tættere på til oktober, når SAS åbner en direkte rute.

»Mest oplagt er Bahrain eller Forenede Arabiske Emirater. Dubai har været meget hot, men priserne er også nået meget højt op her, så det er også nogle af de omliggende emirater, der er blevet interessante. Bahrain, Oman og Forenede Arabiske Emirater, heriblandt Dubai og Abu Dhabi, arbejder intenst på at åbne deres økonomier mod omverdenen, ligesom de også har moderniseret lovgivningen og den offentlige forvaltning. For eksempel er selskabslovene nu baseret på det engelske system«, siger Niklas Nielsen.

Konsulentvirksomheden kan enten hjælpe investoren under hele projektfasen eller blot formidle kontakten til den rette projektudvikler.

»I Mellemøsten kan det godt være en tung proces at skaffe alle relevante dokumenter og oplysninger. Hvis man sidder i Danmark og aldrig har været hernede, kan det være svært at danne sig et overblik over mulighederne. Både geografisk og kulturelt er det langt væk, og uden at fornærme dem kan man godt sige, at de ikke er så servicemindede, som man er vant til herhjemme. De ringer aldrig tilbage. Selv hvis jeg tager ud til de enkelte projekters kontorer, er det svært derude at få ordentlig information«, siger Niklas Nielsen.

Han råder mulige kunder til først at søge råd hos deres bank og derefter en uforpligtende samtale med ham.

»Vi er ikke ansat af sælgerne til at sælge boligen. Vi opererer ganske enkelt ud fra et no cure no pay-princip, hvor kun en faktisk investering udløser honorar,« siger han.


BRANCHENYT
Læs også