Beroligende ord om formuen

Nervøse investorer bestormer arrangementer om det lige så nervøse aktiemarked. ErhvervsWeekend var med til et.

Mødelokalet, der er beregnet til 200 personer, er fyldt. Både mellem bordene og i døråbningerne ind til lokalet er der placeret ekstra stole.

Det er onsdag aften, og investeringsselskabet Formuepleje har inviteret til seminar i Hellerup nord for København.

På overheaden midt i rummet står med advarede røde bogstaver "Et nyt aktiekrak?". Rundt om bordene sidder de ængstelige aktieejere, som er kommet for at få et overblik over de seneste ugers nedtur på aktiemarkedet og for at høre, hvad Formuepleje gør for at beskytte deres formue.

»For et år siden havde vi sidste gang et bump på vejen. Vi havde håbet at undgå det i år, men slap ikke,« siger Søren Astrup, der er investeringschef i Formuepleje, til tilhørerne, der med få undtagelser har mindst 50 år på bagen.

»Vi har set lidt turbulens på markedet de seneste uger. Nu tror I så, at alt er godt igen, men er det det? Nej, at sige, alt er godt, er en sandhed med modifikationer. Derfor vil vi gerne vise nuancerne bag uroen, som vi nok kommer til at se mere til,« indleder han.

Folk er bange
Der er stille i salen. For hvor galt står det til på aktiemarkedet? Er det bare en kreditkrise, eller er det starten på noget værre, som de nu så berømte subprime-lån til dårlige betalere har sat i gang.

Søren Astrup peger på, at investorerne de seneste år har vænnet sig til meget lave kursudsving og derfor har turdet tage en høj risiko, blandt andet ved at investere i subprime-lån.

»Det er ved at ændre sig nu, og så bliver der pludseligt kø ved udgangen. Men der er stadig masser af likviditet. Det har ikke ændret sig meget. Folk er bare blevet bange,« siger han.

Ifølge ham er der to ting, som kan føre til det frygtede aktiekrak. Den ene er, hvis privatforbruget i USA kollapser. Det kan ske, hvis boligpriserne kommer ud i et frit fald, som vil påvirke forbruget negativt. Den anden er, hvis bankerne bliver bange og lader renten stige. Det giver stigende låneomkostninger, en reduktion af virksomhedernes investeringer og lavere vækst.

Kollaps urealistisk
»Men vi tror ikke, at nogen af disse to ting er sandsynlige scenarier. Det kan godt være, at det amerikanske boligmarked er i krise, men arbejdsløsheden er lav, forbrugertilliden er stadig høj, så et kollaps i forbruget er urealistisk,« siger han og fortsætter den optimistiske linje, der skal berolige investorerne.

»Vi tror heller ikke, at virksomhederne reducerer investeringerne. Tilliden til fremtiden i erhvervslivet er fornuftig. Så hvis man ser bort fra bankerne, går det som før. Det var de gode nyheder. Den dårlige nyhed er, at vi har det bedste bag os. Væksten i indtjeningen vil nok blive lavere, men husk, at det er en korrektion, ikke en krise« siger han.

»Men når subprime-lånene har kunnet give så stort et bump på aktiemarkedet, kan man så ikke forvente, at der kommer flere bump resten af året,« spørger en ældre mand ved et af de forreste borde.

»Selvfølgeligt kan der det. Der er masser af farer, der ligger og lurer, men vi har ikke en kinamands chance for at vide, hvilke vi skal reagere på. Vi kan kun investere ud fra fakta,« siger Søren Astrup og forsikrer, at Formuepleje gør sit bedste for at passe på investorernes penge.

»Vi bliver jo også ramt af kursudsving, men ikke så slemt, da vi ikke er fokuserede på det korte sigte. Men vi er nu ikke utilfredse med resultatet indtil videre. I år har vi reduceret risikoen og dermed mindsket afkastet, men vi gør det for ikke at tabe jeres penge.«

Efter foredraget er der sandwich og rødvin. Ved et af bordene fordøjer Claus Hyllestad, seniorpartner i firmaet Venture Consult, Formueplejes udmeldinger. Han er godt tilfreds med at høre, at de har forsøgt at nedbringe risikoen.

»Jeg er kommet her i dag for at høre, om de kunne fortælle mig noget, som jeg ikke viste. Og jeg synes, det er positivt, at Formuepleje har iværksat nogle tiltag for at minimere risici,« siger han.

Æggene i flere kurve
I øjeblikket er Claus Hyllestad meget glad for, at han har investeret sin opsparing bredt, både hos Formuepleje og gennem andre investeringer. Hos Formuepleje har han valgt at investere halvdelen af pengene som en lavrisikoinvestering, mens den anden halvdel er investeret med en højere risiko.

»Min erfaring har lært mig, at det eneste, der er sikkert ved aktier, er usikkerheden på kort sigt og gevinsten på langt sigt. Man kan ikke forudse, hvad der sker i morgen, så den eneste måde, man kan gardere sig på, er ved at sprede sig. Det er for dumt at lægge alle sine æg i én kurv,« siger Claus Hyllestad.


BRANCHENYT
Læs også