Millionærvillaer går som varmt brød

Palæejendomme ned til Øresund til over 25 mio. kr. sælger næsten sig selv, mens det går mere trægt med det mere traditionelle liebhaveri i prisklassen 10-15 mio. kr.

Danmarks dyreste villaer sælger næsten sig selv.

Nok er boligmarkedet gået i stå og priserne begyndt at falde, men det gælder ikke, når man bevæger sig op i den mest eksklusive ende af skalaen.

Her er markedet ikke afhængig af renten eller underlagt snærende bånd i form af smålig skelen til brutto- og nettoydelser.

Det dyre liebhavermarked blomstrer. Sådan lyder meldingen fra ejendomsmæglere, for hvem villaer til 10 mio. kr. er at betragte som stangvarer.

»Det går rigtig godt på liebhavermarkedet, når vi taler villaer til over 25 mio. kr., som ligger ned til Øresund. Dem sælger vi nok to af om måneden, når vi kan skaffe dem. Kommer vi under 20 mio. kr., er det ikke så let, og de almindelige til 10-15 mio. kr. hænger lidt,« opsummerer liebhavermægler Jan Fog, der har specialiseret sig i at sælge de dyre ejendomme nord for København.

Hans konkurrent Claus Borg fra Claus Borg Ejendomme er enig i, at den dyre ende af markedet går forrygende, mens de mere traditionelle millionærvillaer har det sværere.

»Der er et pænt stort udbud af boliger til 10-14 mio. kr., så nogle af dem hænger lidt. Det begynder at være småt med udbuddet, når vi bevæger os over 15 mio. kr., og stadig flere får råd til at købe de ejendomme. De henvender sig til et andet klientel og er nemmere at sælge,« siger Claus Borg.

Han har landets femtedyreste bolig til salg. Godt 500 kvm. i fem plan til den nette sum af 32 mio. kr. Men så kan den kommende køber også bevæge sig rundt i H. C. Andersens hjem, idet der er tale om den ejendom, der husede nationalikonet i Nyhavn i København.

»Sådan et hus er svært at prissætte ud fra almindelige kriterier med kvadratmeterpriser, for det har selvfølgelig en vis betydning, at huset har en historie. Og det er måske den eneste mulighed for at købe et helt tomt hus i Nyhavn,« siger Claus Borg, som har haft ejendommen til salg i godt et halvt år.

Folk skal have solgt først
Det almindelige boligmarked er ramt af, at folk først skal have solgt, før de tør købe. Præcis det samme gør sig gældende på dele af liebhavermarkedet, oplyser Jan Fog.

»Købere til villaer til 10-15 mio. kr. har alle noget, der skal sælges, og de tør ikke ligge inde med to boliger. De skal typisk sælge en bolig til seks-otte mio. kr., og køberen til den bolig er en, der først skal have solgt en ejerlejlighed i København. Og de er svære at sælge. Derfor er den del af liebhavermarkedet ramt af afmatningen,« siger Jan Fog.

Det er de dyre villaer til over 25 mio. kr. til gengæld ikke.

»Nok har de købere en villa i forvejen, men de er så velhavende, at de er ligeglade med at have to boliger. Faktisk er det ofte en fordel, fordi de typsik bygger om for 5-10 mio. kr., når de køber en villa til 35 mio. kr., og så er det rart at have den gamle bolig imens,« siger Jan Fog.

Hvornår har du senest måttet sænke prisen på en villa udbudt til mere end 25 mio. kr.?

»Det kan jeg ikke huske, men jeg har sat en op fra 25 til 35 mio. kr., som jeg overtog fra en anden mægler,« siger Jan Fog.

Det brokkede en potentiel køber sig over. Men han købte alligevel.

»Det specielle ved disse boliger er, at der er så få af dem, så når der endelig kommer en til salg, skal jeg som ejendomsmægler selvfølgelig spille på, at nu er chancen der for at købe drømmehuset. Venter man, kan der gå yderligere nogle år, før chancen byder sig,« siger Jan Fog.

Det argument har en vis gennemslagskraft blandt købere, som typisk er i alderen 40 til 50 år, og som ofte ikke har lyst til at vente i årevis på at realisere drømmen om at få egen grund ned til Øresund, når nu formuen så rigeligt rækker.

Jan Fog kræver et salær på ca. 2,5 pct. - altså en mio. kr. i honorar for at sælge en villa til 40 mio. kr. - og han lægger ikke skjul på, at forretningen er godt kørende.

Når nogen spørger, om det ikke er mange penge i salær, svarer han:

»Jo,- men jeg har det også godt.«

BRANCHENYT
Læs også