Banker satser millioner på kunst

Sparekassen Østjylland etablerer aktieselskab, der skal investere i kunst. Interessen er enorm - ikke mindst - fra andre banker.

Interessen for et nyt aktieselskab, der udelukkende skal investere i kunst, har været så enorm, at Sparekassen Østjylland har været nødt til at sige nej til et hav af interesserede.

Alt for mange har ønsket at skyde penge i projektet, som bliver realiseret i løbet af få måneder.

»Vi etablerer et unoteret aktieselskab med en kapital på 25 mio. kr., som skal investere i international kunst. Jeg vil tro, at vi nemt kunne have rejst 200 mio. kr. i kapital, men vi vil ikke stresse os selv, og derfor begynder vi stille og roligt. Næste år skruer vi så mere op,« siger Henrik Westergaard, adm. dir. i Sparekassen Østjylland.

Planen er hvert år at åbne et nyt aktieselskab, som køber kunst op. Efter fem år bliver kunsten så solgt og selskabet lukket.

På den måde kan nye investorer kontinuerligt komme med, og man er sikker på at få realiseret sin gevinst - eller tab - inden for en overskuelig tid.

»Vores største problem er sådan set at holde interesserede fra døren. Der har været en enorm interesse, og vi har folk på lange ventelister. Flere investeringsselskaber har vist interesse. Bl.a. en meget stor bank, som gerne vil sætte sig på 20 mio. kr. til sine velhaverkunder,« siger Henrik Westergaard.

Flere selskaber
Det får banken lov til, når aktieselskab nummer to bliver etableret næste år.

»Det næste selskab får mindst en formue på 50 mio. kr., for det har vi allerede tilsagn om. Det kan også nemt blive over 100 mio. kr.,« siger Henrik Westergaard.

Sparekassen Østjylland står for administration og regnskabsaflæggelsen, mens der bliver nedsat et indkøbsudvalg, som skal købe kunsten.

Der er allerede lavet aftaler med flere internationale eksperter.

Jacob Asbæk, som er indehaver af Galerie Asbæk, er med i projektet. Han er ikke i tvivl om, at det er muligt at tjene store penge på at investere i kunst.

»Jeg har aldrig solgt kunst som investering, men nu kan jeg se, hvor ufatteligt mange penge der er i kunst, hvis man griber det rigtigt an,« siger Jacob Asbæk.

Han peger på, at der er måske 500 storsamlere i Europa og 500 museer, som fokuserer på nutidskunst.

»Det giver 1.000 kunder, som alle vil have værker fra den samme kunstner, når først han slår igennem. Derfor eksploderer priserne på de nutidskunstnere, som får succes,« siger Jacob Asbæk og peger på Tal R som det bedste danske eksempel.

10-doblet investering
»Vi har haft et kulturcenter på Mallorca siden 2001, hvor vi har fire udstillinger om året. Hvis jeg havde købt de 10 bedste malerier pr. udstilling, ville jeg have 10-doblet min investering på fem år. Men man skal have forstand på det, for kun en brøkdel af kunsten slår igennem,« siger Jacob Asbæk.

Det er planen, at der skal laves aftaler med de kunstnere, som indløbsudvalget vil investere i.

»Kunstnerne bliver inviteret ned at arbejde hos os på Mallorca, og samtidig garanterer vi at købe for et antal millioner kr. af deres værker. Samtidig bliver de udstillet på nogle af de museer, som vores eksperter i indkøbsudvalget arbejder for i det daglige. Det skulle gerne sikre omtale og dermed succes,« siger Jacob Asbæk.

Selv om investeringen er i højsædet, rækker planerne videre end det.

»Idéen er at give mulighed for at investere i kunst, men vi laver samtidig en klub, hvor vi bl.a. giver gode råd om kunstkøb. Medlemmerne får førsteret til at købe værkerne til markedspris, når de skal sælges,« siger Henrik Westergaard.

BRANCHENYT
Læs også