Dankorttyve går nye veje

Dankort Kraftig stigning i misbrug af stjålne Dankort, hvor pinkoden forinden er afluret.

Dankorttyvene går nye veje, og det får PBS til at opfordre kunder og butikker til at være på vagt.

Stadig flere danskere får lænset deres kort af professionelle røverbander. Alene i første halvår 2007 steg antallet af misbrugssager med 25 pct. til 1.885.

Særligt hårdt ramt lige nu er togstationer, billetautomater og andre steder uden diskretionslinie, hvor den næste i køen står tæt på.

Tyvene forsøger at aflure folks pinkoder, og når det lykkes er medsammensvorne parat til at hjælpe med at aflede ofrets opmærksomhed, indtil Dankortet er lirket frem.

Herefter bruges kortet straks til at hæve så meget som muligt i en række pengeautomater.

Statistikken for de første seks måneder i 2007 viser da også en kraftig stigning i antallet af misbrugssager fra 1.508 sidste forår til 1.885.

Ligesom beløbet der er hævet i pengeautomater ved hjælp af stjålne kort på blot to år er steget fra 8 til 13 mio. kr.

Det svarer til en stigning på over 60 pct.

»Så vidt vi er informeret skyldes stigningen primært, at østeuropæiske bander nu arbejder systematisk i Danmark på at stjæle og misbruge Dankort. Nu hvor magnetstriben ikke læses i pengeautomater er der ikke længere nogen fidus i at lave falske kort. Derfor oplever vi flere stjålne kort,« siger pressechef Søren Winge fra PBS, som står for hele Dankort-systemet.

Advarsel fra politiet
Københavns Vestegns Politi gik i sommerferien ud og advarede offentligheden samt de øvrige politikredse efter usædvanligt mange dankorttyverier.

»Pinkoden er og bliver det svage led ved betalingskort og kreditkort. Hvis folk sørger for at skærme deres kode, når de taster ind, så vil meget misbrug være stoppet. Banderne kan stjæle nok så mange Dankort, men uden kode har de ikke megen glæde af dem. Mange glemmer, at et betalingskort hurtigt kan omsættes i rede penge, hvis blot pinkoden er afluret,« konstaterer politiinspektør Bent Isager-Nielsen fra Københavns Vestegns Politi.

Danskernes brug af Dankortet stiger støt. Og Søren Winge understreger, at der ikke er tale om en alarmerende udvikling i misbruget.

»Misbrugsproblemerne i Danmark er stadig meget små, men stjålne Dankort er den alvorligste misbrugskilde lige nu. Så vi er meget opmærksomme på udviklingen. Vi har da også opfordret butikker og betalingssteder med særlig mange problemer til bedre afskærmning i betalingssituationen,« fortæller Søren Winge.

Ikke gratis
Som Dankortejer er det ikke gratis at blive snydt. Bankerne og deres forsikringsselskaber skal påtage sig broderparten af tabet. Men kortindehaveren hæfter for en selvrisiko på 1.200 kr., når pinkoden er brugt.

Vær opmærksom
»Vi kan kun opfordre folk til at være opmærksomme. Huske at dække med hånden, når de hæver penge og være skeptiske, hvis fem mennesker pludselig spørger om vej, lige efter Dankortet er blevet brugt. Det er nok den eneste måde at få bremset udviklingen på,« siger Søren Winge.

PBS misbrugstal for første halvår offentliggøres i endelig form i næste uge.

Tallene ventes at vise et kraftigt fald i forhold til sidste års mange falsknerier, hvor tyve brød ind i en række Kvickly-butikker og installerede magnetstribelæsere i betalingsterminalerne for siden at kopiere kortene.

..

BRANCHENYT
Læs også