Energiplan vil koste 19 mia. kr.

VEDVARENDE ENERGI Et stort set samlet folketing er ifølge et fortroligt aftaleudkast parat til udskrive en årlig regning til danskerne på 19 mia. kr. i jagten på mere grøn energi.

Alle partier i Folketinget ønsker at øge brugen af vedvarende energi, men ingen har travlt med at præsentere regningen for danskerne.

Morgenavisen Jyllands-Posten er i besiddelse af et fortroligstemplet udkast til en energiaftale mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, de radikale og SF, som lægger op til en eksplosiv stigning i støtten til grønne energiløsninger .

Således står vindmølleejere til at få fordoblet den årlige milliardstøtte, støtten til brug af halm på landets største kraftvarmeværker skal stige med 50 pct., mens biogasproducenter får 8 pct. ekstra i posen.

Aftalen opgør ikke den samlede regning. Den fremgår til gengæld af et notat udarbejdet af embedsmænd i Transport- og Energiministeriet, Skatteministeriet og Finansministeriet, som viser, at en fordobling af grøn energi til 30 pct. af det samlede forbrug årligt vil koste 19 mia. kr.

Stor regning
Lander den regning alene hos Danmarks 2,2 mio. private husstande, svarer det til en årlig udskrivning for hver husstand på 8.600 kr.

Per Andersen, lektor i miljø-økonomi ved Syddansk Universitet, er ikke overrasket over, at politikerne ikke har travlt med at fremhæve klimaregningen.

»Generelt har politikere det med udelukkende at se på de gode sider og undlade at nævne de dårlige, og i en valgkamp er ingen interesseret i at fremhæve en pris på 19 mia. kr.,« siger han.

Foreningen Sammensluttede Danske Energibrugere (SDE) mener, at partierne bag energiforhandlingerne helt bevidst forsøger at smyge sig uden om, at mere grøn energi enten rammer forbrugerne direkte på pengepungen eller tager økonomiske ressourcer fra andre områder som folkeskolen, sygehusene eller ældreområdet.

»Politikerne løber efter det, der er populært. Samtidig har man skræmt befolkningen med nogle skrækscenarier, og det får folk til at kræve handling uden tanke på regningen. Det er uheldigt, fordi det efterfølgende kan vise sig, at regningen ikke står mål med udbyttet,« siger Mogens Bülow, formand for SDE.

Socialdemokratiet erkender, at en ny energipolitisk kurs koster mange penge, men afviser, at forbrugerne risikerer at komme i klemme.

»For den enkelte forbruger bliver der ikke tale om voldsomme stigninger på el- eller varmeregningen,« siger energiordfører Kim Mortensen.

En opfattelse, der dog ikke deles af Per Andersen fra Syddansk Universitet.

»På kort sigt kommer forbrugerne til at betale, og det bliver ikke billigt,« siger han.

Regeringen præsenterede sit grønne energiudspil i januar. Målet var en aftale inden sommerferien. Nu er forhandlingerne udskudt til efter valget.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra energiminister Jacob Axel Nielsen (K).

Læs også