DR's tavse mand taler

Interview Kritikerne mener, at han har været usynlig og uden styr på byggeriet af DR Byen. Selv mener bestyrelsesformand Mogens Munk-Rasmussen ikke, at det kunne være gjort meget bedre.

Et godt, fast håndtryk. Sådan byder bestyrelsesformand Mogens Munk-Rasmussen inden for i sit kontor midt i DR Byens palads i Ørestad. I habit, jo vist, men skjorte og slips i lilla og orange giver alligevel et lidt spraglet pift, måske forretningsmandens diskrete nik til den kreative kulturinstitution DR.

”Munken” er venligheden selv, men nogen åben bog kan man ikke kalde ham, selvom han nu har ryddet tid i kalenderen til et interview efter mange måneders tavshed.

Hvorfor har bestyrelsesformanden egentlig holdt så lav en profil?

»Det har lidt med timing at gøre. Vi har skullet gennemføre en spareplan. Der er det vigtigt, at den daglige ledelse tager debatten, og det har derfor været meget svært for mig at gå på banen i den periode.«

I sin tid som adm. direktør i finansverdenen brød Mogens MunkRasmussen sig ikke om utidig indblanding fra bestyrelseshold. Det er et synspunkt, han stadig holder fast i, selvom det nu er ham selv, der sidder for bordenden i DR-bestyrelsen.

»Det er den administrerende direktør, her generaldirektøren, som tegner virksomheden. Der skal noget særligt til, før en formand træder frem.«

Men nu er han klar til så småt at linde på døren. Og hvordan gør han så regnebrættet op, tre år efter han blev udpeget til bestyrelsesformand under almindelig applaus fra medier og politikere?

»Jeg har svært ved at se, hvad jeg kunne have gjort bedre. Jeg synes, vi håndterede de situationer, som efterhånden opstod, på den rigtige måde, og jeg glæder mig over, at vi er kommet i mål med den sidste del af organisationsændringerne i begyndelsen af oktober.«

Blandt de positive resultater som Mogens Munk-Rasmussen kan se tilbage på er sidste års medieforlig, som mange vurderer var noget af en sejr for DR. Forliget gav bl.a. DR mulighed for at opkræve en medielicens og skabte ro om virksomhedens finansiering frem til 2010.

Også det brede politiske forlig om det digitale jordbaserede net, der blev indgået tidligere på året, var en succes for DR, der sikrede sig øget plads i nettet til sine fremtidige digitale niche-kanaler. Det nye digitale tv-net skal fra efteråret 2009 distribuere tv til de godt 15 pct. af befolkningen, som i dag ser tv på stue- eller tagantenne.

»Vi har lagt stor vægt på at have mulighed for udvidelser på den digitale front. Så det er vi fornøjede med,« siger bestyrelsesformanden.

I DR Byens skygge
Disse i sig selv ganske meriterende resultater er bare totalt blevet overskygget af enorme budgetoverskridelser på DR Byen, en underfinansieret public service-kontrakt, gentagne organisationsomlægninger og nedlæggelsen af 500 stillinger. Det har slidt på DR's ledelse og, fornemmer man, også på bestyrelsesformanden.

»Både Kenneth Plummer og jeg regnede med, at vi skulle diskutere kultur og medier, da vi kom her til huset, og så har vi brugt utrolig mange kræfter på at diskutere alt det andet knyttet til byggeriet.«

Tungest i regnskabet vejer afgjort forløbet omkring DR Byen, hvor mange havde forventet, at Mogens Munk-Rasmussen, der har solid erfaring med byggeri og økonomistyring, for alvor ville træde i karakter.

Hvordan synes du, at det er gået med at styre byggeriet?

»Vi havde passeret the point of no return, da jeg kom til - også da Kenneth Plummer kom til - og så har vi prøvet at holde styr på dette byggeri, som det nu kunne lade sig gøre.«

Men Mogens Munk-Rasmussen lægger ikke skjul på, at han er blevet noget forbavset over den måde styringen har været grebet an på.

»Jeg kommer fra en anden rapporteringskultur, hvor man nærer meget stor tillid til den rapportering, man får. Så der har da været overraskelser undervejs.«

Hvordan ansvaret for de mange budgetoverskridelser så skal placeres, vil vise sig, når en revisorundersøgelse af forløbet bliver afsluttet - formentlig før jul.

Det politiske minefelt
Med tre årtiers erfaring fra de højere luftlag i det private erhvervsliv er Mogens Munk-Rasmussen en ledelsesmæssig sværvægter. Men DR's bestyrelse kan være en udfordring, selv for den mest erfarne, og formanden har da også været ude flere gange og dæmpe gemytterne, når debatten i bestyrelsen er fortsat i medierne.

»Med den bestyrelsessammensætning man har, med det fantastiske engagement for virksomheden, og for det kulturelle og mediepolitiske, så koster det ganske enkelt flere kalorier at forene synspunkterne og blive enige om, hvordan man kommer videre,« som han ret så diplomatisk udtrykker det.

Hvad mener han om perspektivet for en egentlig professionel bestyrelse? Også her er svaret sfinksagtigt. »Jeg er ikke særlig optaget af den debat. Det er op til kulturministeren og det politiske system at lave om på rekrutteringsformen eller sammensætningen.«


BRANCHENYT
Læs også